Politolog: Dacă PDM, PSRM sau opoziţia proeuropeană nu va obţine majoritate, atunci ar putea fi alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
w

Dacă niciuna dintre cele trei tabere – PDM, PSRM şi opoziţia proeuropeană nu va obţine majoritatea voturilor în alegerile din 24 februarie 2019, atunci cel mai probabil cetăţenii trebuie să se aştepte la alegeri parlamentare anticipate. Nimeni nu va risca să meargă la negocieri cu democraţii. Politologul Igor Volniţchi a lansat această opinie în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova, transmite IPN.

Politologul nu exclude faptul că presiunile din afara ţării ar putea să influenţeze formarea unei coaliţii. „În acest caz, va juca un rol instinctul de autoconservare, de autoapărare a unor partide pentru că toţi ştiu ce înseamnă o alianţă cu Partidul Democrat. PDM nu coalizează mult timp cu nimeni, el devorează fiecare aliat şi toţi înţeleg acest lucru”, spune comentatorul politic.

Totodată, Igor Volniţchi spune că eventuale alegeri anticipate nu coincid intereselor partidului de guvernământ pentru că poziţiile lui se vor zdruncina serios.

Politologul Ernest Vardanean spune că scenariile legate de viitoarele alegeri trebuie împărţite în două părţi: primul – până la alegeri şi în ziua scrutinului şi al doilea – după parlamentare. În opinia lui, după alegeri ar putea să se înceapă unele acţiuni de nerecunoaştere a scrutinului, de şantaj. Din acest considerent, politologul nu crede în crearea unei coaliţii de dreapta sub presiunea partenerilor occidentali pentru că ei înşişi sunt dezamăgiţi de PDM.

„Există o posibilitate mare că vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate şi la acel scrutin situaţia ar putea să fie cu totul alta. La aceste anticipate Occidentul va pune miză deschisă pe tabăra de dreapta – Maia Sandu şi Andrei Năstase, întrucât va fi clar că PDM nu mai deţine puterea şi, de facto, a pierdut-o”, spune Enrnest Vardanean. Potrivit lui, există riscul ca la anticipate socialiştii să sufere o lovitură puternică asupra imaginii şi abia atunci Occidentul va atrage coaliţia de dreapta la putere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite