Politolog: În interiorul blocului ACUM nu există unitate

Politolog: În interiorul blocului ACUM nu
există unitate

FOTO IPN

În interiorul blocului ACUM, care este format din Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, nu există unitate. Unul dintre cei doi lideri vrea să aibă o înţelegere cu Partidul Socialiştilor în Parlament pentru a începe procedura de deoligarhizare, iar celălalt lider nu vrea să meargă pe această cale. De această părere este politologul Ernest Vardanean, transmite IPN.

„Celălalt lider nu vrea să meargă pe această cale pentru că aici, în primul rând, există ambiţiile proprii, dorinţa de a-şi lua revanşa. În al doilea rând, este o lipsă serioasă de motivaţie pentru asemenea acţiuni”, spune politologul. Potrivit lui, ar putea exista şi alte motive.
 
Totodată, Ernest Vardanean consideră că Republica Moldova a ajuns la un asemenea nivel de pierdere a suveranităţii încât problemele interne nu pot fi soluţionate fără un anumit nivel de implicare a forţelor externe. „Eu nu vreau ca marile capitale să determine coaliţia majorităţii parlamentare. Aceasta este o ofensă asupra suveranităţii Republicii Moldova”, spune politologul.
 
Comentatorul politic Igor Volniţchi aminteşte că Republica Moldova a început să piardă capacitatea de a adopta decizii politice în anul 2002, atunci când au izbucnit protestele împotriva Partidului Comuniştilor. Potrivit lui, atunci, după câteva luni de proteste, politicienii au fost chemaţi în Consiliul Europei şi a fost creată o masă rotundă permanentă şi o perioadă cele mai importante decizii se adoptau anume acolo. Potrivit lui, în istorie sunt multe asemenea cazuri când a fost evident că deciziile se luau în altă parte decât în Republica Moldova.
 
„Începând cu anul 2012 şi până în prezent noi am pierdut capacitatea de adopta de unii singuri decizii şi întotdeauna ne uităm unde sunt cei care vor lua decizi în locul nostru. (...) Partidele noastre trebuie să uite de această istorie de 18 ani, este timpul să se înveţe să se înţeleagă, să ajungă la anumite concluzii şi să adopte decizii”, spune Igor Volniţchi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: