Politicienii din Republica Moldova subminează statul de drept. „Executivul încalecă abuziv Legilativul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii din Republica Moldova subminează statul de drept şi încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Opoziţia şi puterea negociază ca unele legi să nu ajungă în Parlament, utilizându-se abuziv procedura de asumare a Guvernului.

Această procedură permite Guvernului să adopte legi fără consultarea Parlamentului, iar scopul opoziţiei este să nu sesizeze la Curtea Constituţională aceste legi, cred experţii Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO).

Sergiu Ostaf, directorul CreDO, a explicat în conferinţa de presă „Practica Angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului încalcă principiul separaţiei puterilor din stat şi subminează statul de drept” că, prin instrumentul de asumare a răspunderii, „Executivul încalecă abuziv Legilativul, încălcând principiul separaţiei puterilor în stat”.

Politicienii au o atitudine iresponsabilă

Ostaf a subliniat că Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru 22 de legi, din 2014 până în prezent, şi doar două dintre acestea au fost sesizate de deputaţii din opoziţie la Curtea Constituţională. În opinia sa, o astfel de atitudine iresponsabilă a politicienilor faţă de procedurile constituţionale şi faţă de democraţie în general, se explică printr-o complicitate a tuturor politicienilor, indiferent dacă se află în opoziţie sau la putere. Expertul a amintit că un astfel de intrument, aflat la îndemâna Guvernului, este utilizat în state europene precum Franţa, Italia şi România, unde există o limitare cantitativă şi calitativă a procedurii de asumare a răspunderii. În opinia sa, fiecare dintre aceste state reprezintă exemple demne de urmat pentru Republica Moldova, pentru a crea o procedură constituţională şi democratică. „Practica franceză ar invalida angajarea răspunderii a 20 dintre cele 22 de legi angajate şi nici o lege cu privire la buget. Practica actuală a României ar invalida mai mult de jumătate din cele 22 de legi, iar în condiţiile modificărilor propuse de Curtea Constituţională a României(care încă nu au fost adoptate), Curtea ar declara 18 legi neconstituţionale. În Italia nici una dintre cele 22 de legi nu ar putea fi angajate” a subliniat Ostaf.

Recomandări către Curtea Constituţională

Expertul recomandă aplicarea a trei criterii restrictive în ceea ce priveşte folosirea angajării răspunderii de către Guvern. „În primul rând, doar o singură lege poate fi adoptată într-o sesiune legislativă. În al doilea rând, doar o singură lege cu privire la bugetul de stat sau bugetul asigurărilor poate fi adoptată. În al treilea rând, legea va avea un scop unic şi îngust. Invităm Curtea Constituţională a Republicii Moldova, în examinarea sesizărilor pertinente, să instituie criterii înguste şi limitative a procedurii de angajare a răspunderii” a explicat  Ostaf. În opinia sa, pe termen lung, această stare de lucruri doar va eroda statul de drept şi democraţia, iar cetăţenii vor fi primii care vor resimţi efectele negative.

 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite