Politicieni din Republica Moldova condamnaţi la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Guma este unul dintre politicienii din Republica Moldova condamnaţi la închisoare FOTO: youtube.com
Valeriu Guma este unul dintre politicienii din Republica Moldova condamnaţi la închisoare FOTO: youtube.com

Mulţi dintre ei comit ilegalităţi, puţine dintre ele ies la iveală, la fel de puţine sunt cercetate, foarte puţini dintre ei sunt anchetaţi, doar unii sunt condamnaţi şi doar câţiva ajung după gratii. „Adevărul“ vă prezintă politicienii din Republica Moldova condamnaţi la închisoare.

Politicieni din Republica Moldova condamnaţi la închisoare - Valeriu Guma

Valeriu Guma este un fost deputat din partea Partidului Democrat. Acesta a fost a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România pe 17 aprilie 2013, sentinţa fiind una definitivă. Deputatul moldovean Valeriu Gumă a fost trimis în judecată pe 2 iulie 2008, fiind acuzat că l-a mituit pe directorul general al Direcţiei Juridice din cadrul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) din România, pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare la o firmă la care era acţionar. Mita oferită de Guma a fost de 20 de mii de dolari. La 30 octombrie 2014, judecătorul delegat cu cooperarea internaţională de la Tribunalul Bucureşti a luat decizia de a solicita Republicii Moldova recunoaşterea şi executarea sentinţei penale în cazul Guma. Valeriu Guma este căutat de Interpol în prezent. Cu toate acestea, fostul deputat democrat se află şi acum în liberatate în Republica Moldova.

Politicieni din Republica Moldova condamnaţi la închisoare - Veacelav Negruţă

Veacelav Negruţă este fost ministru al Finanţelor. Acesta a fost condamnat la trei ani de detenţie cu suspendare pe data de 19 mai 2015 fiind acuzat de abuz în serviciu, după ce, în 2012, în calitate de ministru, a autorizat transferul a 400 de mii de euro pe numele lui Pantelei Sandulachi, fost deputat în primul Parlament, drept prejudiciu moral obţinut în instanţa de judecată. Ministerul Finanţelor a transferat atunci întreaga sumă în contul lui Sandulachi, deşi mai târziu, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a hotărât că statul trebuie să-i plătească acestuia doar o mie de euro. Negruţă a declarat în presă că este convins că că dosarul pe numele său este doar o metodă de şantaj pentru a-l reduce la tăcere în cazul jafului de la Banca de Economii.

Politicieni din Republica Moldova condamnaţi la închisoare - Gheorghe Papuc

Gheorghe Papuc este fost ministru de Interne. Pe 19 ianuarie 2015 acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie 2009. Procesul lui Botnari a început în iunie 2010, acesta fiind cercetat pentru neglijenţă în serviciu în timpul evenimentelor din aprilie 2009, când şi-a pierdut viaţa cel puţin o persoană, iar zeci de tineri au fost maltrataţi de poliţie. La scurt timp după pronunţarea sentinţei de condamnare asupra sa, fostul general a dispărut neputând fi găsit de poliţie. Pe 30 iunie Curtea Supremă de Justiţie l-a achitat, iar pe 7 iulie Papuc a reapărut în public spunând că între timp s-a aflat acasă. Acesta a declarat că se consideră nevinovat şi că nu regretă acţiunile întreprinse în aprilie 2009 şi că dacă ar mai avea parte de evenimente similare, ar proceda la fel.

Politicieni din Republica Moldova condamnaţi la închisoare - Petru Vlah

Petru Vlah este actual deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Liberal-Democrat. Acesta a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru furt în proporţii deosebit de mari pe data de 5 aprilie 1996. Vlah a fost arestat în ziua nunţii sale şi a stat două luni la închisoare, după care a fost eliberat. El a fost acuzat că împreună cu alte patru persoane au furat 16 aragazuri, 453 de metri pătraţi de linoleum, 182 de întrerupătoare şi 7 prize din depozitul unei companii de construcţii.

Politicieni din Republica Moldova condamnaţi la închisoare - Andrei Baştovoi

Andrei Baştovoi este fost deputat în primul Parlament în perioada 1990-1994. Pe 23 decembrie 2013, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare, alături de fiul său care a primit opt ani. Cei doi au fost acuzaţi de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a companiei „Ascom”, aparţinând miliardarului Anatol Stati, în care au activat în perioada 2000 - 2011. Pe 30 iunie 2015 magistraţii i-au redus pedeapsa lui Baştovoi cu un an şi jumătate, iar fiului său - cu un an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite