PLDM are trei negociatori noi şi poate pierde câţiva deputaţi. „Vrem să votăm guvernul propus de PD, dar nu avem încă un răspuns”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fracţiunea parlamentară a PLDM ar putea rămâne fără cel puţin trei deputaţi, potrivit mai multor surse media. Deşi neagă acest lucru, cei vizaţi spun că informaţiile sunt legate de dorinţa lor de a vota pentru viitorul candidat la funcţia de prim-ministru propus de Partidul Democrat.

Mass-media a scris că cel puţin trei deputaţi PLDM (Ştefan Creangă, Vladimir Hotineanu şi Valeriu Ghileţchi) urmează să părăsească fracţiunea.

Deputatul PLDM Valeriu Ghileţchi neagă că ar intenţiona să părăsească fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor, însă afirmă că optează pentru votarea unui prim-ministru propus de PD. Valeriu Ghileţchi a declarat că nu a semnat nici un document din partea PD, însă aşteaptă ca democraţii să dea curs discuţiilor cu negociatorii PLDM.

„Eu am fost întotdeauna de părerea că ar trebui să susţinem guvernul, să facem parte din majoritate, inclusiv luând în calcul faptul că PD ar putea să înainteze candidatul la funcţia de prim-ministru. Eu nu am semnat nimic, pentru mine este totuşi important cine va fi acest candidat”, a declarat Ghileţchi pentru Adevărul.

PLDM are trei negociatori noi

Precizăm că liberal-democraţii au numit astăzi alţi trei deputaţi care vor purta negocieri cu privire la participarea fracţiunii la viitoarea majoritate parlamentară. Este vorba despre Chiril Lucinschi, Liliana Palihovici şi Valeriu Ghileţchi.

Potrivit lui Ghileţchi, grupul de negociatori reprezintă fracţiunea PLDM, dar nu partidul. „Am avut o discuţie la nivel de fracţiune şi am decis să delegăm trei membri care ar merge şi ar discuta cu colegii din Partidul Democrat, Partidul Liberal, urmărind formarea majorităţii. Noi reprezentăm fracţiunea PLDM pentru a purta discuţii, dar până la ora actuală nu avem nici un răspuns din partea Partidului Democrat. Întâlnirea încă nu a avut loc şi nu ştiu dacă va avea loc. E o tăcere şi nu ştiu personal cum să interpretez această tăcere”, a mai spus deputatul.

Hotineanu nu-l vrea pe Dodon

Vladimir Hotineanu a precizat pentru agora.md că nu părăseşte fracţiunea, dar o să voteze pentru următorul guvern indiferent de decizia finală a partidului, întrucât fiecare deputat este în drept să acţioneze independent. „Jocurile s-au terminat. Nu vreau alegeri anticipate. Nu vreau să vină la putere Dodon şi Usatîi şi să pierdem tot”, a precizat Hotineanu.

Deliu: Sunt zvonuri

Preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, califică informaţiile privind părăsirea fracţiunii de către anumiţi deputaţi drept zvonuri. „Eu ştiu că ieri am avut şedinţa fracţiunii unde au fost toţi colegii, în afară de trei care nu sunt în republică (Ştefan Creangă, Anghel Agache şi Nae Simion Pleşca - n.r.). Astăzi vom mai avea o şedinţă. Nu pot să comentez toate zvonurile”. Totodată, Deliu a precizat că negociatorii PLDM sunt delegaţi în numele întregii fracţiuni. „Noi am împuternicit aceste trei persoane - Chiril Lucinschi, Liliana Palihovici şi Valeriu Ghileţchi - ca să ne reprezinte în procesul de discuţii şi negocieri ca mai apoi să ne transmită unele mesaje ca să luăm decizii în cadrul Consiliului Politic Naţional”, a subliniat Tudor Deliu.

Precizăm că astăzi, la ora 17:00, reprezentanţii fracţiunilor PLDM, PD şi PL, precum şi cei ai grupurilor deputaţilor neafiliaţi („grupul Leancă” şi cei 14 foşti deputaţi comunişti) se vor consulta cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. Anterior, liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat că numele premierului desemnat urmează să fie făcut public pe 11 ianaurie. Între timp, mai multe ONG-uri de la Chişinău au făcut un apel către şeful statului să nu desemneze un alt candidat, ci să ceară audierea candidatului Ion Sturza în Parlament, astfel încât acesta să obţină votul de învestitură sau de neîncredere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite