PLDM: Refuzul CEC de a înregistra grupul de iniţiativă este dovada uzurpării puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pldm

Refuzul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a înregistra grupul de iniţiativă privind organizarea referendumului în problema sistemului electoral, iniţiat de societatea civilă, este dovada supremă a uzurpării puterii şi controlului total al Partidului Democrat asupra instituţiilor statului, se arată într-o declaraţie a Partidului Liberal Democrat, care condamnă decizia CEC, calificând-o drept ilegală.

Potrivit PLDM, păstrarea sistemului mixt de vot, în condiţiile opoziţiei societăţii şi a partenerilor străini, pune serioase semne de întrebare privind intenţiile PDM şi corectitudinea viitoarei campanii electorale. PLDM constată că CEC s-a transformat într-o instituţie docilă puterii şi conjură pentru conservarea pseudo-supremaţiei Partidului Democrat, fapt imoral şi ilegal deopotrivă.

PLDM cere ambasadelor străine acreditate la Chişinău, instituţiilor europene şi internaţionale să trateze refuzul CEC de a înregistra grupul de iniţiavă ca pe un atentat grav la democraţie. Formaţiunea cere Parlamentului, ca expresie a suveranităţii poporului, să analizeze decizia CEC, iar preşedintelui, ca şi garant al suveranităţii – „să-şi depăşească condiţia de servant al partidelor politice şi să-şi amintească că a fost ales prin vot majoritar, promovând interesele poporului de a trăi într-o ţară democratic”. PLDM a chemat şi societatea civilă să lupte în continuare pentru dreptul de a trăi într-o societate democratică.

Comisia Electorală Centrală a respins vineri, 12 ianuarie, cererea de înregistrare a grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican pentru abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral, fiind aplicat sistemul mixt de vot. Comisia a invocate drept motive nerespectarea normelor legale şi a prevederilor Codului Electoral, prin prezentarea datelor contradictorii în procesul-verbal de după constituirea grupului de iniţiativă, precum şi neconformităţi la numărarea voturilor participanţilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite