PLDM: Refuzul CEC de a înregistra grupul de iniţiativă este dovada uzurpării puterii

PLDM: Refuzul CEC de a înregistra grupul de iniţiativă este dovada uzurpării puterii

Refuzul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a înregistra grupul de iniţiativă privind organizarea referendumului în problema sistemului electoral, iniţiat de societatea civilă, este dovada supremă a uzurpării puterii şi controlului total al Partidului Democrat asupra instituţiilor statului, se arată într-o declaraţie a Partidului Liberal Democrat, care condamnă decizia CEC, calificând-o drept ilegală.

Potrivit PLDM, păstrarea sistemului mixt de vot, în condiţiile opoziţiei societăţii şi a partenerilor străini, pune serioase semne de întrebare privind intenţiile PDM şi corectitudinea viitoarei campanii electorale. PLDM constată că CEC s-a transformat într-o instituţie docilă puterii şi conjură pentru conservarea pseudo-supremaţiei Partidului Democrat, fapt imoral şi ilegal deopotrivă.
 
PLDM cere ambasadelor străine acreditate la Chişinău, instituţiilor europene şi internaţionale să trateze refuzul CEC de a înregistra grupul de iniţiavă ca pe un atentat grav la democraţie. Formaţiunea cere Parlamentului, ca expresie a suveranităţii poporului, să analizeze decizia CEC, iar preşedintelui, ca şi garant al suveranităţii – „să-şi depăşească condiţia de servant al partidelor politice şi să-şi amintească că a fost ales prin vot majoritar, promovând interesele poporului de a trăi într-o ţară democratic”. PLDM a chemat şi societatea civilă să lupte în continuare pentru dreptul de a trăi într-o societate democratică.
 
Comisia Electorală Centrală a respins vineri, 12 ianuarie, cererea de înregistrare a grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican pentru abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral, fiind aplicat sistemul mixt de vot. Comisia a invocate drept motive nerespectarea normelor legale şi a prevederilor Codului Electoral, prin prezentarea datelor contradictorii în procesul-verbal de după constituirea grupului de iniţiativă, precum şi neconformităţi la numărarea voturilor participanţilor.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: