După ce deputaţii PLDM, PDM, PLR şi socialişti au votat plafonarea taxelor locale, partidele anunţă că se vor consulta şi cu primarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma adresărilor din partea aleşilor locali ce vizează aplicarea amendamentelor la Codul Fiscal cu privire la taxele locale, Partidul Liberal Democrat anunţă că va organiza şi consultări cu participarea primarilor şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.

La finele anului 2013 deputaţii din majoritatea parlamentară (PLDM, PDM, PLR şi socialiştii) au votat modificări la Legea 324, prin care au fost stabilite cotele maxime pentru taxele locale, decizie care ar putea ruina bugetele APL, mai ales pe cele ale localităţilor urbane, susţine conducerea Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).

Organizaţia a solicitat Parlamentului să abroge de urgenţă noile prevederi legale privind plafonarea sau, în unele cazuri, anularea mai multor taxe locale. Or, ca rezultat al impunerii acestor prevederi, autorităţile publice locale spun că vor avea în anul curent pierderi de 200 de milioane de lei.

În lupta la acest subiect s-au inclus şi partidele. Astfel Partidul Liberal a contestat la Curtea Constituţională prevederile politicii bugetar-fiscale care se referă la plafonarea taxelor locale.

Deputaţii PL consideră că prin aceste prevederi se încalcă drepturile la autonomie locală, iar majoritatea localităţilor din ţară au fost private de veniturile planificate.

Şi PLDM anunţă că în urma multiplelor adresări din partea aleşilor locali ce vizează aplicarea amendamentelor la Codul Fiscal cu privire la taxele locale, a decis să organizeze consultări cu participarea primarilor şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.

Menţionăm că deputaţii din majoritatea pro-europeană au votat plafonarea taxelor fără o consultare a autorităţilor publice locale, ceea ce nu corespunde principiului autonomiei locale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite