Platforma DA solicită ca ambasadorul Rusiei să fie chemat la MAE pentru explicaţii privind exerciţiile militare desfăşurate în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transnistria FOTO Shutterstock

Platforma DA solicită ca ambasadorul Federaţiei Ruse să fie chemat la MAE pentru a prezenta explicaţii privind scopul şi caracterul aplicaţiilor militare desfăşurate în regiunea transnistreană , precum şi obţinerea unor garanţii că forţele ruse, amplasate ilegal pe teritoriul Moldovei, nu pregătesc acţiuni militare împotriva Ucrainei.

Platforma DA propune intensificarea şi înăsprirea controlului hotarului estic la punctele vamale comune, în conformitate cu rigorile legale ale R. Moldova şi Ucrainei, precum şi măsuri profilactice ce ţin de un control mai riguros la Aeroportul Chişinău, pentru a preveni eventualele tentative de suplinire ale trupelor din Transnistria de către Federaţia Rusă.

Mai mult, Platforma DA solicită lansarea procedurilor de eliminare treptată ale facilităţilor fiscale pentru mărfurile care se importă în regiunea transnistreană fără achitarea TVA şi accizelor, cât şi monitorizare mai drastică şi complexă a instituţiilor financiare din stânga Nistrului de către Banca Naţională a Moldovei.

În acest context, Platforma DA cere să fie organizate de urgenţă, consultări permanente ale organelor de forţă ale Republicii Moldova cu omologii săi din Ucraina şi România în vederea schimbului de informaţii şi prevenirii unor eventuale escaladări în zona transnistreană.

„Este adevărat că, regimul separatist de la Tiraspol nu-şi cere permisiunea de la autorităţile de la Chişinău să organizeze aplicaţii militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse ale Federaţiei Ruse ceea ce face practic, ineficientă activitatea Comisiei Unificate de Control, dar, la fel de adevărat este şi faptul că nu ne simţim mai protejaţi, îgnorând fenomenul şi neluând nicio atitudine în raport cu pericolul care ne poate schimba dramatic viaţa,” a declarat fostul deputat al Platformei DA Chiril Moţpan. 

În acelaşi context, formaţiunea menţionează că regiunea separatistă supravieţiueşte din cauza că autorităţile de la Chişinău au făcut Tiraspolului mai multe „cadouri”, cum ar fi contractul exclusiv de furnizare a energiei electrice de la Kuciurgan, dar şi alte operaţiuni tenebroase ale unor cercuri obscure de pe ambele maluri ale Nistrului: regimul fiscal cu facilităţi pentru importul/exportul în/din regiunea transnistreană,  aprovizionarea armatei ruse cu carburanţi,  fără achitarea accizelor şi TVA, scutirea tăcită a regiunii de la plata pentru gazele naturale livrate, şi, mai nou, susţinerea economică a regimului transnistrean prin intermediul întrepriderii metalurgice de la Râbniţa care are capital public majoritar şi ar trebui să fie gestionată de Agenţia Proprietăţii Publice.

Platforma DA precizează că în R. Moldova, astăzi, se află la guvernare un partid pretins antioligarhic şi proeuropean, care are toate pârghiile necesare pentru a pune  capăt atentatelor la securitatea statului nostru, însă, din păcate, se atestă o continuitate a politicii guvernărilor vechi privind sprijinul economic al regimului separatist şi lipsa unor reacţii rapide la procesele incontrolabile din zona de Securitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite