Platforma DA a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului şi aşteaptă şi semnăturile fracţiunii PAS: „Acum este momentul adevărului”

Platforma DA a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului şi aşteaptă şi semnăturile fracţiunii PAS: „Acum este momentul adevărului”

Fracţiunea parlamentară a Platformei DA, condusă de Alexandru Slusari, a anunţat marţi, 14 iulie, că a semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Pentru ca documentul să fie înregistrat este nevoie ca cel puţin 26 de deputaţi să-l semneze. În acest sens, Alexandru Slusari a comunicat că Platforma DA aşteaptă, până joi, şi semnăturile celor 15 deputaţi din fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Ştiri pe aceeaşi temă

De partea cealaltă, PAS a anunţat că va da un răspuns abia sâmbătă dacă semnează sau nu moţiunea de cenzură.

Alexandru Slusari afirmă că semnarea moţiunii de cenzură nu mai poate aştepta, deoarece în scurt timp se încheie actuala sesiune parlamentară şi există riscul ca să nu mai fie timp pentru examinarea în plen a moţiunii.

„Există procedura specifică de depunere. Respectiv, dacă săptămâna aceasta nu va fi anunţată moţiunea, ea nu va putea fi depusă până la vacanţa parlamentară. Noi am pierdut deja două luni în discuţii sterile şi deşi erau din start 26-27 de semnături care ar fi fost un semnal puternic pentru ceilalţi deputaţi, lucrurile s-au tergiversat. Am pierdut prea mult timp pentru piste greşite! Noi semnăm acum, rugăm colegii de la PAS să semneze şi ei cât mai repede! Alegerile anticipate nu pot fi organizate de Dodon! Nu depinde de noi demisia lui Dodon şi nu putem schimba Constituţia. Dar de noi depinde demisia acestui guvern, haideţi să ne concentrăm pe ceea ce depinde de noi”, a spus Alexandru Slusari.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, a declarat că textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu a fost deja pregătit şi că Platforma DA aşteaptă semnăturile deputaţilor din fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate. Slusari sugerează că PAS nu pare să fie interesat în demiterea Guvernului Chicu.

Precizăm că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunţat că formaţiunea sa are deja lista noului Cabinet de Miniştri şi că este gata să-şi asume guvernarea, deşi fracţiunea sa este formată doar din 11 deputaţi. Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că este dispusă să-l sprijine pe Andrei Năstase la funcţia de premier, dacă va fi sigură că există 51 de voturi în Parlament. Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, la fel, a declarat că este gata să sprijine învestirea Guvernului Platformei DA.
 
Noul Guvern poate fi învestit doar dacă votează şi deputaţii Partidului Şor. Maia Sandu a afirmat că nu va vota un Guvern care să depindă de voturile Partidului Şor, condus de Ilan Şor, condamnat de prima intanţă la şapte ani de închisoare în dosarul furtului miliardului şi care se află în căutare internaţională. Reacţia Maiei Sandu este de înţeles, pentru că asocierea cu Ilan Şor ar putea-o discredita, fapt ce nu-i convine mai ales că au rămas zile numărate până la prezidenţiale. 
 
Precizăm că opoziţiei nu-i ajung încă două voturi pentru a demite Guvernul, fiind necesare cel puţin 51 de voturi. Toate fracţiunile de opoziţie - PAS (15 mandate), Platforma DA (11), Partidul Şor (9), Pro Moldova (14) şi deputatul neafilat Octavian Ţîcu au în total 49 de voturi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările