Platforma DA insistă pe învestirea unui Guvern. Năstase: Haideţi să renunţăm la populism şi să respectăm Constituţia

Platforma DA insistă pe învestirea unui Guvern. Năstase: Haideţi să renunţăm la populism şi să respectăm Constituţia

Andrei Năstase FOTO IPN

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a reiterat că formaţiunea sa pledează pentru alegeri parlamentare anticipate, însă care trebuie provocate respectând Constituţia Republicii Moldova. Totodată, Năstase a afirmat că este necesar de învestit în funcţie un Guvern plenipotenţiar care să rezolve problemele stringente ale cetăţenilor, până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Andrei Năstase consideră că „criza politică este generată articificial”, însă nu a precizat de către cine anume.

„Dacă vom continua să facem politică la televizor şi dacă vom continua să facem jocuri politice sterile, nu vom reuşi să facem multe lucruri, nu doar cu privire la situaţia pensionarilor, dar şi cea a fermierilor, a pedagogilor, medicilor etc. Dacă ne dorim cu toţii consens politic naţional pe problemele foarte importante ale ţării şi ale cetăţenilor, se pot găsi soluţii”, a declarat Andrei Năstase într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui, „atât timp cât politicienii vor continua acest circ televizat, nu vom ajunge curând la un deznodământ benefic pentru oameni şi pentru ţară”.

„Îndemnul celor de la Platforma DA este să nu mai facem populism, să renunţăm la acest populism steril cu care este intoxicată Moldova. Haideţi să recurgem la lege, la Constituţie, la cele mai eficiente mijloace pentru a ajunge acolo unde pretindem că ne dorim - anticipate şi rezolvarea problemelor oamenilor. Dacă vrem anticipate, să punem mecanismele în aplicare. Amânarea proceselor de la o lună la alta nu ne duce la nimic, decât la alţi şi alţi morţi”, a spus Năstase.

Maia Sandu a anunţat marţi, 23 februarie, că nu va desemna candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară, chiar dacă Înalta Curte a hotărât că preşedintele ţării este obligat să desemneze la funcţia de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară şi a anulat decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier. 

Maia Sandu a înaintat un ultimatum Parlamentului. Ea a declarat că deputaţii au de ales între alegeri parlamentare anticipate şi iniţierea procedurii de demitere e preşedintelui ţării prin referendum.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituţie, fracţiunile parlamentare şi Preşedintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 
 

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 
 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările