Platforma „Demnitate şi Adevăr“: Trecerea la „acţiuni active“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Andrei Năstase a declarat deja că următoarele acţiuni vor fi blocarea drumurilor, străzilor, şi a Aeroportului Internaţional Chişinău”
„Andrei Năstase a declarat deja că următoarele acţiuni vor fi blocarea drumurilor, străzilor, şi a Aeroportului Internaţional Chişinău”

După sfârşitul zilei de duminică, 24 aprilie, se poate spune că temerile referitoare la degenerarea manifestaţiilor antiguvernamentale de la Chişinău în violenţe s-au adeverit cu prisosinţă. Ciocnirile protestatarilor cu forţele de ordine au avut loc în două puncte – pe strada Bulgară şi pe strada Dimitrie Cantemir.

În primul caz, manifestanţii doreau să ajungă la reşedinţa vicepreşedintelui PDM Vladimir Plahotniuc, pentru a-l soma să dea socoteală pentru infracţiunile pe care le-ar fi comis. În al doilea caz, peste 2.000 de persoane au protestat în faţa clădirii de birouri „Global Business Center”, acolo unde se află sediile mai multor firme deţinute de Plahotniuc.

Cele două evenimente la care au avut loc altercaţiile dintre protestatari şi poliţie au fost precedate de încercuirea sediului Guvernului. Aceasta a avut loc fără violenţe.

În conformitate cu declaraţiile şefului Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pînzari, de îngrijiri medicale în urma confruntărilor au avut nevoie 16 persoane – 14 poliţişti şi 2 civili. Anterior, se vehiculase că 4 dintre poliţiştii răniţi sunt în stare gravă, însă Pînzari a infirmat acest lucru în cadrul briefingului ţinut la ora 20.00. În acelaşi timp, unul dintre protestatari a fost reţinut, poliţia iniţiind o cauză penală pe faptul dezordinilor în masă.

Violenţele au fost dozate – atât cât să determine autorităţile să iniţieze această cauză penală, pe care ulterior, liderii Platformei DA s-o invoce drept exemplu de persecuţie din partea guvernării controlate de PDM, în cazul în care aceasta îi va viza.

În acest mod, scenariul despre care se vorbea înainte de miting, deoarece s-a făcut publică înregistrarea veteranilor războiului din Transnistria care discutau despre pregătiri pentru „acţiuni active” (sic) în care să se „rupă cordoanele”, se îndeplineşte.

La mitingul de ieri au venit mult mai puţini participanţi decât veneau anul trecut şi la începutul acestui an. Din acest motiv, „acţiunile active” (violente) încep să devină necesare: cum altfel să menţii aprinsă flacăra protestului?

Fără îndoială, utilizarea a sute de poliţişti pentru a păzi o reşedinţă particulară, a unei persoane care nu ocupă nicio funcţie de stat în prezent, arată că acea persoană încă controlează situaţia şi deţine întreaga putere reală, cea informală. În acelaşi timp, în blocul lui Plahotniuc mai locuiesc şi alte persoane, iar poliţia este obligată să protejeze nu doar sediile instituţiilor de stat, ci şi alte edificii private.

Din păcate, vorbitorii la mitingul de ieri au rămas pe aceeaşi logică a distrugerii oponentului, duşmanului. Fără să propună o viziune pe termen lung a stării de lucruri din interiorul Republicii Moldova şi a schimbărilor care trebuie făcute pentru a depăşi abisul economic şi financiar în care se scufundă aceasta, ei au continuat o anumită formă de şantaj emoţional pe care au practicat-o, cu succes, într-o perioadă de peste un an. Întrebarea care apare inevitabil în această situaţie ţine de intenţiile celor din Platformă, grupaţi şi într-un partid politic cu aceeaşi denumire. Cu alte cuvinte: „Plahotniuc trebuie să plece. Ce punem în loc?”

Dacă liderii Platformei „Demnitate şi Adevăr” vor să meargă până-n pânzele albe cu revendicarea lor de a fi organizate alegeri parlamentare în comun cu cele prezidenţiale şi nu mai târziu de iunie 2016, atunci este clar că atingerea acestor obiective nu se poate face doar prin mitinguri. Mai ales în condiţiile în care devii redundant dacă mai insişti prea mult să chemi oamenii la mitinguri, după care aceştia rămân cu frustrări. Păstrarea vie a dispoziţiei de luptă nu e justificată altfel decât prin participarea la o luptă. De aceea, Andrei Năstase a declarat deja că următoarele acţiuni vor fi blocarea drumurilor, străzilor, şi a Aeroportului Internaţional Chişinău.

În orice caz, manifestanţii se reîntorc în Piaţa Marii Adunări Naţionale luni dimineaţa. După toate probabilităţile, vom asista în următoarele săptămâni la un nou val de manifestaţii şi acţiuni, scopurile finale fiind demisia guvernului şi provocarea de alegeri parlamentare anticipate. Guvernarea a arătat deja că nu este dispusă să cedeze puterea, aşa că gradul de tensiune va creşte periculos.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite