Platforma DA: Strategia de negociere cu UE nu poate fi monopolizată politic. Acest obiectiv naţional poate fi pus în aplicare doar prin efortul întregii societăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Plingau, liderul Platformei DA
Dinu Plingau, liderul Platformei DA

Platforma DA, condusă de ex-deputatul Dinu Plîngău, consideră că în contextul obţinerii de către Republica Moldova a statutului oficial de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, guvernarea PAS are la momentul de faţă câteva sarcini majore de realizat.

În primul rând, este absolut necesară ajustarea politicilor, agendei şi priorităţilor de guvernare la recomandările care au fost formulate prin Opinia Comisiei Europene. În acest sens, trebuie ca guvernarea să elaboreze şi să implementeze o agendă complexă de reforme ajustate la noul statut al Republicii Moldova în relaţia cu UE.

În al doilea rând, este necesar ca guvernarea să aibă o viziune clară privind subiectele vulnerabile, care au fost menţionate de Comisia Europeană: reforma justiţiei, combaterea corupţiei, reforma administraţiei publice, reformarea mediului concurenţial. La moment, se observă că nu există vreo claritate nici referitor la conţinutul acestor reforme, nici la un calendar al realizării acestora.

„Din această perspectivă, reiterăm apelul nostru cu privire la necesitatea implicării opoziţiei, inclusiv a celei extra-parlamentare pentru a susţine şi monitoriza activitatea guvernării. Iar un gest de deschidere a guvernării faţă de societate, s-ar exprima prin extinderea componenţei nominale a Comisiei naţionale pentru integrarea europeană, constituită prin decret prezidenţial în data de 22 aprilie 2022. După cum am mai reiterat şi cu alte ocazii, subiectul integrării europene nu poate fi confiscat de nici un partid, se spune într-un comunicat al Platformei DA.

În al treilea rând, în contextul începerii negocierilor de aderare, care vor urma în rezultatul evaluării din partea Comisiei Europene a angajamentelor realizate de ţara noastră la o etapă ulterioară, este necesar ca guvernarea să elaboreze de pe acum o strategie de negociere cu UE, care să fie corelată cu interesele economice şi sociale ale Republicii Moldova. Această strategie de negociere nu poate fi, însă elaborată fără o consultare largă cu societatea, partidele de opoziţie, inclusiv cele extra-parlamentare. Guvernarea nu poate porni aceste negocieri, fără un mandat clar din partea societăţii, a cetăţenilor, a mediului de afaceri şi cel al experţilor. 

Platformei DA pledează ca în cadrul negocierilor ulterioare cu UE să fie promovate următoarele obiective:   

-  Atragerea şi valorificarea la maxim a suportului din cadrul diferitor fonduri şi programe de asistenţă ale UE şi corelarea sporită a acestuia cu nevoile de dezvoltare economică şi socială a Republicii Moldova. Dat fiind, că statutul actual de ţară candidat ne poate oferi instrumente noi de asistenţă, inclusiv pe dimensiunea infrastructurii, este important ca în numele statului, să formulăm exact necesităţile şi să să avem capacitatea de valorificare a acestui suport. Una din priorităţi trebuie să fie modernizarea infrastructurii;     

-  Atragerea suportului UE pentru sectorul privat din Republica Moldova în vederea creşterii capacităţilor acestuia de îndeplinire a criteriilor pentru exportul produselor moldoveneşti pe piaţa UE (cum ar fi produsele de origine animală) şi, a portofoliului, volumului şi valorii adăugate (gradul de procesare, sofisticare) a acestora;

În al patrulea rând, guvernarea de la Chişinău nu ar trebui să ignore criteriile de aderare de la Copenhaga din 1993, care trebuiesc respectate pentru a deveni un stat membru al Uniunii Europene, în special edificarea unor instituţii stabile, care garantează funcţionarea democraţiei şi supremaţiei legii; garantarea şi respectarea drepturilor omului şi protecţia minorităţilor; o economie de piaţă funcţională şi capacitatea de a face faţă concurenţei în cadrul pieţei interne a UE; capacitatea de a-şi asuma şi implementa legislaţia UE („acquis-ul”), etc.

Toate aceste criterii pot fi puse în aplicare doar prin efortul întregii societăţi, fără a monopoliza politic acest obiectiv de interes naţional, susţine Platforma DA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite