Platforma DA cere demisia ministrului Mediului şi anchetă penală pe numele autorităţilor care au permis transportarea metalelor uzate la Râbniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului
Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului

Platforma DA, condusă de ex-deputatul Dinu Plîngău, trage un semnal de alarmă în contextul ultimelor evenimente privind furnizarea deşeurilor metalice către Uzina de la Râbniţa şi califică acţiunile autorităţilor drept un act de trădare a intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

Potrivit Platformei DA, Legea 209 din 29.07.2016 cu privire la deşeuri prevede expres că pentru tratarea şi depozitarea deşeurilor metalice e nevoie de autorizaţii de mediu (art. 16 şi art. 25).

„Din informaţiile pe care le deţinem, întreprinderea din Râbniţa nu dispune de astfel de documente. Astfel, în acest context, nu este clară baza legală permisivă pentru transportarea metalelor uzate în stânga Nistrului”, se spune într-un comunicat al Platformei D.

Platforma DA menţionează că, pe 16 februarie, serviciile speciale au oprit la ieşirea din oraşul Rezina camioanele cu fier uzat, care s-au deplasat ulterior la Râbniţa, anume din cauza lipsei autorizaţiilor pentru uzina metalurgică.

„La scurt timp, însă, a venit o directivă de la Ministerul Mediului ca să fie, totuşi, permisă transportarea deşeurilor peste Nistru. Toate acţiunile de susţinere economică ale regimului separatist decurg pe fundalul monopolizării continue a pieţelor metalelor şi materialelor de construcţie de către un dealer oficial al uzinelor de metal şi ciment din Transnistria şi falimentării aproape demonstrative a întreprinderii cu capital majoritar public SA Metalferos”, spun reprezentanţii Platformei DA.

Reieşind din cele expuse, Platforma DA cere realizarea următoarelor acţiuni urgente:

1) Să fie stopată orice furnizare a deşeurilor metalice la uzina metalurgică de la Râbniţa pănă la obţinerea de către această întreprindere a autorizaţiilor de mediu, eliberate strict în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova;

2) Autosesizarea Procuraturii Generale şi pornirea anchetei penale pe acţiunile autorităţilor statale, care contrar legislaţiei, au permis transportarea metalelor uzate către întreprinderea din partea stângă a Nistrului;

3) Demisia imediată a ministrului Mediului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite