Platforma DA anticipează proteste masive împotriva creşterii galopante a preţurilor, cauzată de noile tarife la gazele naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Plîngău, preşedinte interimar Platforma DA
Dinu Plîngău, preşedinte interimar Platforma DA

Platforma DA condamnă „graba ANRE de a aproba, contrar procedurii legale, la indicaţia inexplicabilă a Comisiei Situaţiei Excepţionale, noile tarife provizorii la gazele naturale.”

Platforma DA consideră că, în lipsa publicării contractului semnat de „Moldova Gaz” şi „Gazprom”, şi în contextul unor prevederi din protocolul semnat de ministru Spînu cu conducerea concernului rus, creşterea urgentă a tarifelor, precum şi amânarea implementării pachetului energetic III pentru următorii 5 ani, dar şi abandonarea gazoductului Iaşi-Chişinău au fost convenite cu Federaţia Rusă. Secretezarea contractului cu concernul rus este o dovadă suplimentară a ipotezei noastre. În acest context, cerem repetat publicarea acestui contract de interes public, precum şi demisia conducerii Moldova Gaz şi ANRE.

Platforma DA atenţionează că, în urma majorării bruşte a tarifului la gaze, cetăţenii şi întreprinderile din partrea dreaptă a Nistrului sunt supuse anual să achite suplimentar pentru gazele naturale peste 6 MILIARDE lei. Este cel mai puternic şoc social-economic din istoria Moldovei, cauzat de scumpirea resurselor energetice. În acest context, considerăm că pachetul de compensare a majorării tarifului la gaze  în valoarea de 1,6 miliarde lei este unul insuficient, în realitate fiind nevoie de un suport bugetar de cel puţin 3 MILIARDE lei.

Platforma DA regretă faptul că guvernarea nu vine cu nicio măsură de sprijin în ceea ce priveşte compensarea creşterii preţului la gaze pentru industria autohtonă. În asemenea condiţii, ne putem aştepta la majorarea semnificativă a preţurilor în lanţ pentru mai multe mărfuri, inclusiv pentru cele de primă necesitate, întrucât marea majoritate a întreprinderilor de procesare activează preponderent pe gaz. Constatăm, de asemenea, că Guvernul nu a identificat surse nici pentru susţinerea business-ului mic şi mijlociu. Guvernarea continua, astfel,  politica defavorizării  producătorilor autohtoni, desi, este obligată să identifice resurse financiare pentru susţinerea agenţilor economici-producători, care asigură, tot mai greu, menţinerea locurilor de muncă pentru cetăţenii R. Moldova.

În acelaşi timp, există multe semne de întrebare în privinţa sistemului de susţinere din partea guvernului a consumătorilor casnici la achitarea facturilor la gaze, în condiţiile în care pentru compensaţii sunt propuse resurse bugetare modeste, care sunt acordate şi pentru cei, care sunt în stare să achită creşterea preţurilor la gaze.  Acest lucru poate fi considerat ca o risipă de bani publici. Considerăm că, înainte de a fi aprobat, mecanismul de compensare trebuia consultat cu societatea.

Platforma DA cere ca statul să intervină cu un ajutor mai mare pentru familiile cu venituri mici şi medii, în special pentru cei care locuiesc în zonele rurale şi sunt  dependenţi de consumul de gaze în volum mult mai mare, decât cel anunţat pentru alocarea compensaţiilor.

Platforma DA este extrem de îngrijorată în legătură cu creşterea bruscă a preţurilor la gazele naturale, care va afecta dur economia şi va duce la scumpiri în lanţ. Ţinând cont de atmosfera tensionată din societate şi reacţia întîrziată şi irelevantă a guvernării, Platforma DA anticipează proteste masive împotriva creşterii galopante, în lanţ, a preţurilor. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite