Planul comun România - Moldova în caz de criză energetică va fi elaborat în următoarele şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romania si Moldova

Republica Moldova şi România vor elabora, în următoarele şase luni, planul comun de acţiuni în caz de criză energetică. Documentul va institui un şir de acţiuni şi măsuri necesare pentru asigurarea continuităţii în aprovizionarea cu energie electrică şi gaze naturale, transmite IPN.

 Printre acţiuni se numără asigurarea reciprocă cu combustibili alternativi în vederea producerii de energie termică destinată sistemelor de încălzire centralizată şi de energie electrică şi termică în cogenerare.

Elaborarea planului este prevăzută de Memorandumul de înţelegere privind cooperarea în domeniul securităţii energetice, semnat vineri de către vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, şi ministrul energiei al României, Virgil Daniel Popescu.

Urmează să fi creat un Grup de Coordonare Transfrontalieră a Crizei, cu participarea autorităţilor de reglementare şi a operatorilor sistemelor de transport şi de sistem al gazelor naturale şi al energiei electrice.

„Memorandumul semnat stabileşte un cadru de dialog în care vom putea face schimb de informaţii şi ne vom coordona acţiunile pentru asigurarea continuităţii aprovizionării cu energie electrică sau cu gaze naturale către consumatori, fără afectarea îndeplinirii obligaţiilor asumate, în conformitate cu platformele şi mecanismele de coordonare, implementate în cadrul Comunităţii Energetice şi Uniunii Europene. În următoarele şase luni vom elabora Planul comun de acţiuni şi măsuri de solidaritate în caz de criză energetică”, a menţionat Virgil Popescu.

Ministrul român a mai spus că România susţine armonizarea legislaţiei interne a Republicii Moldova cu legislaţia europeană în domeniul energiei. „Cred cu tărie că putem explora în viitor arii noi de cooperare între ţările noastre în domeniul energiei. România a fost, este şi va fi întotdeauna alături de Republica Moldova pentru a-şi atinge ţinta de a deveni membru al Uniunii Europene”, a încheiat Virgil Popescu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite