Plahotniuc, despre flashmobul opoziţiei faţă de schimbarea sistemului electoral: Până şi lor le e ruşine să le mai numească proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a comentat miercuri, 10 mai, protestele de la Chişinău organizate de câteva ONG-uri şi partide de opoziţie faţă de schimbarea sistemului electoral. Potrivit politicianului, „oamenii ăştia au compromis tot, protestele, societatea civilă. Le-a rămas Facebook-ul să-l compromită”.

„Referitor la aceste flashmob-uri. Până şi ei se ruşinează să le mai numească proteste. Aş vrea să menţionez că PD respectă dreptul oricui de a-şi expune opinia. Evident că şi dreptul celor câţiva oameni care protestează. Şi comparativ, în acelaşi timp avem peste 850 de mii de semnături colectate de la cetăţenii care doresc schimbarea actualului sistem de vot. Avem cinci donsaje în doar ultimele luni, care arată că oamenii doresc schimbarea sistemului de vot. Este grav că opoziţia dă dovadă de atâta laşitate şi nu-şi asumă deschis modul în care luptă împotriva cetăţenilor. Faptul că nu vor să le dea dreptul acestora să-şi aleagă direct deputaţii după ce chiar ei, opoziţia, în protestele din 2015 le cereau oamenilor să lupte pentru introducerea sistemului uninominal. Este o ruşine să te ascunzi acum după fusta unor ONG-uri, pe care le-ai politizat şi ai compromis societatea civilă, antrenând-o în lupte politice. Oamenii ăştia au compromis tot, protestele, societatea civilă. Le-a rămas Facebook-ul să-l compromită”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Plahotniuc se arată sigur de faptul că proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt va fi votat în Parlament, iar Comisia de la Veneţia nu se va putea împotrivi acestui lucru.

„Comisia de la Veneţia nu intervine în dreptul suveran al ţării de a-şi stabili sistemul electoral. nu va impune nimic Moldovei, aşa precum speculează unii din opoziţie. Experţii Comisiei de la Veneţia vin cu opinii care să întărească legalitatea acestei reforme politice şi pentru noi sunt importante recomandările lor, căci ne dorim să facem o reformă cât mai bună. Discuţia cu Comisia de la Veneţia nu este dacă să se facă sau să nu se facă schimbarea sistemului electoral, ci cum se poate face mai bun proiectul propus. Nu o să vină nimeni să interzică Moldovei să schimbe sistemul electoral, aşa cum manipulează opoziţia”, afirmă liderul PDM.

Amintim că la propunerea şefului statului, prin intermediul PSRM, pe ordinea de zi a Parlamentului a fost introdus şi votat proiectul de lege ce prevede trecerea la sistemul mixt de vot. Acesta a fost votat în prima lectură de către 74 de deputaţi din PDM, PSRM şi Grupul Popular European.

În rezultat, democraţii au renunţat la votul uninominal, propus de Vlad Plahotniuc, în favoarea celui mixt. 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat că proiectul de lege respectiv va fi adoptat în lectura a doua doar dacă Comisia de la Veneţia îl va aviza pozitiv.

O parte din societatea civilă, dar şi unele partide de opoziţie se opun schimbării sistemului electoral. Astfel, chiar în ziua de vineri, 5 mai, când a fost adoptat în prima lectură proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt de vot, unii reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, printre care Maia Sandu, Andrei Năstase, Dmitri Ciubaşenco, au chemat lumea în stradă, în faţa Parlamentului, pentru a se opune acestei modificări. De atunci, au fost organizate trei proteste la care au participat peste 100 de oameni.

Unii experţi au atenţionat opinia publică că de fapt Plahotniuc anume sistemul mixt şi-l doreşte pentru a se menţine la putere, iar între Dodon şi liderul PDM ar exista un scenariu bine pus la punct pe acest subiect.

Pe de altă parte, experţii susţin că sistemul mixt sau uninominal devantajează anume partidele de opoziţie, extraparlamentare, deoarece au resurse financiare şi mediatice insuficiente de a faca faţă partidelor mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite