PL: CCM a ajuns pe mâinile lui Dodon. Ţurcan este apropiat cercurilor ruseşti şi a deţinut funcţii de conducere în URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Turcanu parlament.md

Partidul Liberal, condus de Dorin Chirtoacă, susţine că prin numirea socialistului Vladimir Ţurcan la şefia Curţii Constituţionale, instituţia „a ajuns pe mâinile lui Dodon”. În opinia liberalilor, Vladimir Ţurcan este „românofob” şi „departe de domeniul justiţiei”.

„El este cel care în 1989, a propus ca în Legea privind funcţionarea limbilor de stat să fie introdusă sintagma ”limbă moldovenească”, pentru că aşa a considerat el că e corect din punct de vedere politic şi diplomatic! Ţurcan, la 7 aprlie îi „sfătuia” pe tineri unde să pună drapele UE şi al României, după care a condus o comisie de anchetă care a muşamalizat crimele de la 7 aprilie ale regimului Voronin. Este descalificant şi degradant ca instituţia ce garantează supremaţia Constituţiei să fie condusă de un fost comunist şi deputat socialist, apropiat cercurilor ruseşti şi care a deţinut nenumărate funcţii de conducere pe vremea URSS”, se arată într-un comunicat de presă emis de PL.

Potrivit PL, cu un asemenea preşedinte la CC, Blocul ACUM „s-a compromis total în faţa cetăţenilor atunci când au promis restabilirea încrederii în CC şi depolitizarea acesteia”. 

„Paradigma lui Plahotniuc a fost preluată în totalitate de către Dodon, atât timp cât blocul ACUM nu va denunţa această alianţă odioasă, prejudiciul adus RM va fi catastrofal”, mai spus liberalii.

Amintim că deputatul socialist Vladimir Ţurcan a fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Parlamentului, alături de fosta judecătoare a Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole. Parlamentul a luat decizia de a înlocui candidatura lui Dumitru Pulbere cu cea a lui Vladimir Ţurcan, după ce deputaţii au realizat că Pulbere nu este eligibil pentru ocuparea funcţiei respective.

Decizia Parlamentului este una surprinzătoare, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi din cadrul Parlamentului a selectat, pe 24 iulie, în urma unui concurs, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului. Aceştia sunt ex-ministrul Justiţiei din perioada februarie-iunie 2015, Vladimir Grosu, cel care a deţinut şi funcţia de vicemnistru între 2011-2015, şi fostul viceministru al Justiţiei din perioada 2004-2009, Nicolae Eşanu, care din noiembrie 2017 deţine funcţia de secretar de stat al Ministerului Justiţiei. 

În total, în concurs au fost admişi 16 candidaţi, printre care chiar şi Domnica Manole, care însă nu a trecut concursul.

Ex-premierul Pavel Filip a criticat decizia respectivă a deputaţilor ACUM şi PSRM, subliniind că „Unul nici măcar nu a fost în concurs, cealaltă a picat şi concursul de la Parlament, şi cel de la Guvern (şi a candidat cu nr. 29 pe lista blocului ACUM la alegeri)”.

De menţionat că Domnica Manole a participat activ la mai multe proteste organizate de Blocul ACUM, pe atunci în opoziţie, faţă de diverse acţiuni ale guvernării PDM. Totodată, Manole a candidat la funcţia de deputat din partea Blocului ACUM, în alegerile din 24 februarie, în circmscripţia Cimişlia, fiind învinsă de democratul Dumitru Diacov. Într-o Notă expediată de ministra Justiţiei, Olesea Stamate, către Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul numirii în funcţie a judecători la CCM din partea CSJ, ministra a îndemnat CSM să ia în calcul poziţia ministerului, că Domnica Manole nu ar trebui să se regăsească în funcţia de judecător la CCM.

Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005, a fost ambasadorul R.Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite