PL: Asistăm la un ping-pong inexplicabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul LIberal din Republica MOldova

Partidul Liberal reacţionează critic la decizia Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău, care a lăsat deocamdată fără răspuns solicitarea primarului suspendat al Capitalei Dorin Chirtoacă de înregistrare în calitate de participant la referendumul din 19 noiembrie privind demiterea sa. Într-un comunicat al PL, se menţionează că „asistăm la un ping-pong inexplicabil, care nu este altceva decât o tragere de timp”, transmite IPN.

Potrivit PL, de pe data de 13 octombrie de când Dorin Chirtoacă a depus actele necesare pentru a fi înregistrat în calitate de participant la referendumul local, din 19 noiembrie 2017, Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău era obligat, în decurs de trei zile calendaristice să ia o decizie privind înregistrarea acestuia.

Pentru comparaţie, scrie PL, pe data de 12 octombrie, socialiştii au depus actele necesare şi în aceiaşi zi au fost înregistraţi. În cazul lui Dorin Chirtoacă, însă, Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău a evitat să ia o decizie luni, 16 octombrie şi a retrimis actele către Comisia Electorală Centrală, ”care deja şi-a expus părerea în acest sens şi a pasat responsabilitatea de luare a unei decizii către CEC Chişinău”.

„Subliniem că Dorin Chirtoacă este parte interesată în acest referendum, fapt recunoscut şi de instanţa de judecată, prin urmare, CEC Chişinău, era obligat să-l înregistreze în calitate de participant la referendumul organizat împotriva lui”, se spune în comunicat.

Potrivit liberalilor, prin refuzul CEC Chişinău de a-l înregistra pe Dorin Chirtoacă, a fost încălcat Codul Electoral, iar asta demonstrează că iniţiatorilor referendumului le este frică de un scrutin organizat pe principiul egalităţii şi parităţii. Aceştia sunt speriaţi şi de faptul că primarul general ar putea participa la dezbateri electorale şi întâlniri cu alegătorii, în care să demonteze minciunile acestora.

În şedinţa de luni, 16 octombrie, Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău a lăsat fără răspuns solicitarea lui Dorin Chirtoacă de înregistrare în calitate de participant la referendumul din 19 noiembrie, la care alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin revocarea primarului general. Consiliul electoral de circumscripţie se va adresa în regim de urgenţă instanţei superioare – Comisia Electorală Centrală – de la care va solicita precizări la procedura de înscriere a persoanelor fizice la referendum. Decizia privind înregistrarea sau neînregistrarea lui Dorin Chirtoacă va fi luată într-o şedinţă ulterioară.

Dorin Chirtoacă este prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal şi este cercetat în cadrul unor dosare legate de corupţie şi trafic de influenţă. Acesta pledează nevinovat. O soluţie pentru ca acesta să poată participa la referendum ar fi ca instanţa de judecată să-i schimbe măsura de arest la domiciliu prin control judiciar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite