GALERIE FOTO PL la 20 de ani de la fondare. Aniversare cu critici şi acuzaţii la adresa partidelor de la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul Liberal a împlinit 20 de ani de la fondare FOTO: Tudor Iovu
Partidul Liberal a împlinit 20 de ani de la fondare FOTO: Tudor Iovu

Partidul Liberal sărbătoreşte astăzi 20 de ani de la fondare. În discurusile de felicitare, liderul PL, primarul Capitalei, dar şi prim-vicepreşedintele liberalilor nu au ezitat să critice foştii colegi de coaliţie şi să facă glume pe seama foştilor colegi care au plecat din PL.

„Am parcurs o cale nici lungă, nici scurtă - 20 de ani. Practic suntem de-o seamă cu Moldova. Ce-i drept succesele republicii lasă de dorit în comparaţie cu succesele PL“, a declarat Mihai Ghimpu, în discursul de deschidere a evenimentului.

Pe parcursul evenimentului, liderul PL despre succesele partidului evidenţiind: condamnarea comunismului şi inaugurarea monumentului Trenul durerii, în memoria deportaţilor, instalat în scuarul Gării Chişinău. Liderul PL a vorbit însă şi despre actuala guvernare. „PL este iniţiatorul, autorul denumirii şi artizanul principal al Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), construcţia politică a afirmat vectorul integrării europene al Republicii Moldova. Rezultatul se va vedea în noiembrie la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, când vor fi parafate acordurile de asociere şi de liber schimb. Nu este în întregime ceea ce am vrut noi. La Vilnius trebuia să semnăm aceste acorduri, nu să parafăm. Ne-a împiedicat criza politică de la începutul anului, provocată de Vlad Filat când acesta, probabil la îndemnul unor forţe din afară, a rupt acordul acordul de alianţă“, a spus Milai Ghimpu.

Ghimpu, nemulţumit de denumirea coaliţiei de guvernare

Liderul PL a menţionat că obiectivul major al partidului rămâne integrarea Republicii Moldova nu doar în UE, ci şi în NATO. Totodată, Mihai Ghimpu s-a arătat nemulţumit şi a criticat denumirea coaliţiei de guvernare. „Denumirea  de Coaliţie Pro-europenă reprezintă un pas înapoi, ea nu conţine obiectivul de integrare europeană, ci doar o aluzie la orientarea generală a Republicii Moldova. E un regres în comparaţie cu AIE. E tare suspectă denumirea şi nu se ştie cu ce se va termina totul. De ce nu au numit-o AIE3? “, s-a întrebat Mihai Ghimpu.

Mai dur a fost prim-vicepreşedintele PL Anatol Şalaru care a avut câteva mesaje pentru PD şi pentru PLDM. „Problema noastră, a tuturor, constă în perioada de după Vilnius şi în felul în care vom administra ulterior şansa pe care ne-a dat-o Europa. Suntem realişti şi ne dăm seama că putem să revenim la guvernare doar coalizând cu alte partide. Nu vom admite să coalizăm cu partidele pline de personaje dubioase şi compromise. De aceea, le cerem viitorilor parteneri politici să-şi cureţe rândurile de lepădături şi escroci pentru ca în lupta pe care o vom duce împreună să nu ne trezim cu cuţite înfipte în spate“, a menţionat Anatol Şalaru.

Criticile nu au încetat nici la adresa foştilor colegi de formaţiune. „PL a avut norocul să se debaraseze de leprele politice autohtone. Nici măcar nu a trebuit să facem nimic. Au plecat singuri vânzându-se ca iuda pentru arginţii de conjuctură. Se pare că lepădăturile din celelate partide nu vor proceda la fel. Insităm ca oamenii oneşti care sunt mulţi în PD şi PLDM să-şi cureţe rândurile de astfel de erori umane“, a mai spus Anatol Şalaru.

„Concesionarea aeroportului, o şmecherie“

Primarul Dorin Chirtoacă s-a referit şi la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, dar şi la cedarea de către stat a controlului asupra Băncii de Economii. „Corupţia a devenit parte componentă a programului de guvernare. Fără aceasta nu se mişcă nicio rotiţă în mecanismul naţional. Este foarte actual subiectul cu privatizările făcute de Ziua Independenţie a Republicii Moldova. Oare a ajuns un aeroport ruginit din Habarovsk să ne modernizeze aeroportul nou, cât de cât pus la punct din Chişinău? Poate noi trebuia să luăm prin concesiune aeroportul din Habarovsk măcat să-l vopsim, să-l aducem în ordine pentru că arată jalnic. Nu este o şmecherie curată la mijloc?“, s-a întrebat edilul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite