Peter Michalko: Revocarea deputaţilor după ce au fost aleşi nu face parte din practicile democratice

Peter Michalko: Revocarea
deputaţilor după ce au fost aleşi nu face parte din practicile democratice

FOTO pdm.md

Revocarea deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova, după ce aceştia au fost aleşi, nu face parte din practicile democratice, a comentat ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, tema referendumului consultativ care va fi organizat în ziua alegerilor parlamentare din februarie 2019 privind posibilitatea revocării deputaţilor de către popor „dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale”, transmite IPN.

„Revocarea deputaţilor, după ce ei au fost aleşi, în decursul îndeplinirii mandatului nu este parte a practicilor democratice. Acesta ar fi un pas care ar depăşi graniţele constituţionalismului european. Şi acest lucru a fost exprimat în raportul Comisiei de la Veneţia în luna iunie anul trecut şi de multe ori înainte. Aici este foarte clar că nu este o practică europeană”, a declarat Peter Michalko în cadrul emisiunii „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.
 
Oficialul european spune că introducerea unei asemenea practici este împotriva standardelor democratice.
 
Ambasadorul UE a reiterat că pentru următoarele alegeri parlamentare trebuie asigurate condiţii egale şi libere pentru ca toate partidele să poată să-şi desfăşoare activitatea politică şi  campania electorală în mod liber, candidaţii să poată fi înaintaţi nestingherit. În plus, finanţarea partidelor trebuie să fie efectuată în mod corect, iar abordarea instituţiilor care trebuie să monitorizeze în mod independent situaţia să nu fie selectivă. „Acestea sunt aşteptările noastre şi noi cu îngrijorare primim informaţiile despre toate fenomenele care demonstrează că lucrurile nu merg bine”, spune Peter Michalko.
 
În plus, oficialul a menţionat că dacă alegerile vor fi nerecunoscute înainte de a se produce, aceasta va însemna un regres foarte mare pentru Republic Moldova.
 
În şedinţa de vineri, 30 noiembrie, deputaţii din majoritatea parlamentară au aprobat hotărârea privind desfăşurarea referendumului republican consultativ odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie. Referendumului vor fi supuse două întrebări. Alegătorii vor fi întrebaţi, dacă sunt de acord cu  reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61? De asemenea, aceştia vor răspunde la întrebarea „Sunteţi pentru ca poporul să se poată revoca (demite) deputaţii din funcţie, dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale?”. Vor exista două opţiuni de alegere – pentru şi contra.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: