Peter Michalko: Reforma justiţiei în Moldova nu s-a realizat şi este aşteptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, susţine că în cei patru ani în care există Acord de Asociere Republica Moldova-UE, s-au făcut multe eforturi pentru îndeplinirea angajamentelor, multe reforme, inclusiv în domeniul economic. Dar au fost şi neajunsuri. În primul rând, reforma justiţiei, care nu s-a realizat şi pe care încă o aşteaptă atât cetăţenii Republicii Moldova, cât şi partenerii internaţionali.

Oficialul a mai menţionat în context şi decizia despre invalidarea alegerilor din Chişinău, care, în opinia sa, a fost una neaşteptată, pentru că alegerile au avut loc în mod liber şi cinstit, ceea ce a fost constatat de către toţi observatorii. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Şi decizia de a invalida aceste rezultate, acest vot al cetăţenilor şi voinţa cetăţenilor nu a permis cetăţenilor să aibă primarul pe care şi l-au ales. Şi asta este în clară contradicţie cu principiile statului de drept, dar şi cu standardele democraţiei. Pentru că standardele democraţiei şi respectul statului de drept sunt şi parte a precondiţiilor politice, care au fost semnate de către Republica Moldova şi în memorandumul de înţelegere despre ajutorul macrofinanciar, dar sunt şi printre principiile pe care se bazează Acordul de Asociere şi relaţia noastră cu Republica Moldova”, a notat diplomatul european.

Ambasadorul spune că ceea ce s-a întâmplat, este şi dovada necesităţii reformei sectorului justiţiei, care a fost printre priorităţile agendei de asociere adoptate anul trecut şi care va trebui să fie o prioritate pentru orice guvernare în Republica Moldova. Totodată, situaţia creată trebuie să fie rezolvată. Partea moldovenească trebuie să găsească soluţii, cum voinţa oamenilor şi dreptul lor democratic de a-şi alege primarul, de a-şi alege reprezentantul şi de avea acest vot recunoscut şi implementat, să fie îndeplinit.

Ambasadorul a menţionat că, în primul rând, Uniunea Europeană se aşteaptă ca justiţia din Republica Moldova să fie independentă şi imparţială, funcţională şi profesională, transparentă şi echitabilă. Acesta trebuie să fie şi scopul reformei prin care trebuie să treacă sectorul, dar şi modul în care funcţionează justiţia în Republica Moldova. Respectul pentru principiile statului de drept este şi principiul de bază în relaţia de asociere, este spus şi în Acordul de Asociere, deci nu a fost posibil şi nu e posibil să existe intervenţie în funcţionarea independentă a justiţiei.

„În ceea ce priveşte comunicarea pe care am avut-o eu cu partenerii din Republica Moldova, asta a avut loc în contextul discuţiilor de dinainte, în care partea moldovenească şi-a exprimat interesul de a obţine prima tranşă din ajutorul macrofinanciar înainte de vară. Au avut loc multe discuţii în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor tehnice şi, în condiţiile în care s-a creat situaţia după invalidarea rezultatelor alegerilor din Chişinău, în contextul gravităţii ei şi contradicţiei cu principiile şi cu precondiţiile politice pe care le-a semnat Republica Moldova în noiembrie anul trecut în urma unei înţelegeri”, susţine ambasadorul.

Peter Michalko a mai declarat că nu a fost transferată prima tranşă a ajutorului macrofinanciar, însă UE va continua cu proiectele sale pe care le are şi care au scopul de a îmbunătăţi situaţia în sectoare, în domenii mai concrete, în îmbunătăţirea standardelor mai particulare. Potrivit lui, în derulare sunt mai mult de 140 de proiecte de acest fel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite