Peter Michalko: Acum nu vedem că ar continua progresul înregistrat în a doua jumătate a anului 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Michalko

Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalco, susţine că actualmente nu se vede că ar continua progresul pe care a reuşit să-l obţină Guvernul precedent, condus de Maia Sandu, în a doua jumătate a anului trecut. Oficialul european consideră că eforturile depuse mai ales în a doua jumătate a anului trecut, reformele care au fost începute şi voinţa politică manifestată din acea perioadă trebuie să continue, transmite IPN.

„Acum aşteptăm să continue, aşteptăm ca Procuratura Anticorupţie va efectua paşii necesari care au avut loc până în decembrie anul trecut. Acum nu vedem că ar continua acest progres. Este un test pentru Republica Moldova şi pentru instituţiile ei dacă ele sunt capabile să ducă acest caz la sfârşit aşa cum trebuie. Este vorba şi despre cazurile în care există deja inculpaţi, dar nu s-a sfârşit încă procesul şi acolo justiţia trebuie să-şi facă treaba cum trebuie”, a afirmat oficialul european în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Peter Michalko susţine că în ultimii trei ani Republica Moldova a înregistrat progres destul de puternic în domenii cum ar fi economia, comerţul, aplicarea Acordului de Liber Schimb, care a dus la un nivel foarte mare în schimbul comercial, care a dat posibilitatea ca producţia moldovenească să ajungă pe piaţa UE.

În acelaşi timp, ambasadorul UE spune că există domenii unde nu s-au înregistrat progrese, ba chiar stagnare sau regres. Aici poate fi vorba despre domeniul standardelor democratice, mai ales până în iunie anul trecut, domeniile ce ţin de democraţie şi stat de drept, lupta împotriva corupţiei, care, spune şeful Delegaţiei UE, nu a fost destul de accentuată. „Partenerii externi, dar în primul rând cetăţenii Republicii Moldova, au aşteptat şi au cerut de la autorităţi progres în investigarea cazurilor importante, în primul rând, a fraudei bancare - recuperarea banilor şi pedepsirea celor vinovaţi. Este important să spunem că aceste domenii rămân importante şi rămân în atenţia partenerilor externi, inclusiv a UE”, a afirmat Peter Michalko.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău este de părere că astăzi în Republica Moldova nu există vreo forţă politică care să pună la îndoială faptul că Acordul de Asociere este baza relaţiei dintre Moldova şi Uniunea Europeană, este baza pentru reforme, schimbări, care au ca obiectiv să facă viaţa mai bună pentru cetăţeni, să facă din instituţiile statului servitori mai buni pentru oameni şi să introducă standarde europene care trebuie să devină realitate pentru cetăţeni.

https://www.ipn.md/ro/peter-michalko-acum-nu-vedem-ca-ar-continua-progresul-7965_1071526.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite