Peter Michalko, despre iniţiativa lui Igor Dodon ca statul să ia bani din rezervele valutare: Un atac la independenţa BNM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Michalko FOTO IPN
Peter Michalko FOTO IPN

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, critică propunerea liderului PSRM, Igor Dodon, de a lua din rezervele valutare BNM „pentru a ajuta cetăţenii pe timp de pandemie”. Potrivit diplomatului european, acţiunea presupune un atentat la independenţa Băncii Naţionale a Moldovei, notează IPN.

Mai mult, oficialul a criticat decizia Parlamentului de aborda repetat celebra lege a miliardului, acţiune care ar pune în pericol relaţia Republicii Moldova cu instituţiile financiare internaţionale.

Oficialul european califică drept populistă decizia Parlamentului de a abroga repetat legea miliardului, abrogare declarată anterior neconstituţională de către Curtea Constituţională. Diplomatul european spune că această acţiune pune în pericol credibilitatea Republicii Moldova în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a altor instituţii financiare internaţionale.

„Pentru UE este foarte important, în programele noastre de finanţare, să ştim care este relaţia ţării respective cu FMI. Este vorba despre nişte standarde persistente în lumea instituţiilor financiare. Dacă aceste standarde nu sunt respectate, este mai greu pentru ţările respective să aibă acces la finanţare. În decembrie 2020, am văzut că au fost aprobate nişte legi, şi abrogarea legii miliardului e doar una dintre ele, legi care sunt împotriva acestor standarde. Acele legi erau, de fapt, angajamentele asumate anterior de Republica Moldova, angajamente pe care Chişinăul nu le-a respectat ”, a spus Peter Michalko în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Oficialul nu vede cu ochi buni nici propunerea liderului PSRM, Igor Dodon, de a lua din rezervele valutare BNM cel puţin 10 miliarde de lei „pentru a ajuta cetăţenii afectaţi ce criză”.

„Ar fi un atac la independenţa BNM. Este o idee populistă care nu ar aduce soluţii, ci ar duce mai degrabă la repetarea problemelor din trecut. Pe de altă parte, este disponibilă finanţarea din exterior, când vor fi îndeplinite condiţiile pentru următoarea tranşă din partea UE, ea va fi acordată Republicii Moldova. Şi în programul cu FMI a fost perspectivă de progres care nu s-a realizat. Republica Moldova ar trebui să folosească aceste surse de finanţare, care nu doar că nu aduc daune, dar chiar pot ajuta economia şi oamenii”, a spus Peter Michalko.

Ambasadorul UE la Chişinău a mai menţionat că pentru a reuşi contractarea asistenţei financiare din exterior este necesară învestirea unui Guvern credibil şi stabil care să-şi onoreze angajamentele asumate anterior de Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite