Peter Michalko: Decizia privind invalidarea alegerilor din Chişinău a fost luată împotriva tradiţiei europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Decizia privind invalidarea alegerilor locale în municipiul Chişinău a fost luată împotriva tradiţiei şi practicii din Republica Moldova şi împotriva tradiţiei europene. Declaraţia a fost făcută de şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chişinău, transmite IPN.

Potrivit ambasadorului european, UE a sugerat Republicii Moldova să soluţioneze problema legată de nerespectarea voinţei poporului exprimate prin vot.

„Toate instrumentele legislative şi administrative sunt în mâinile autorităţilor moldoveneşti şi trebuie să fie folosite toate posibilităţile ca să fie respectată voinţa poporului din alegeri”, a specificat ambasadorul UE.

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău spune că UE va fi atentă la ceea ce se va întâmpla înainte de campania electorală pentru parlamentare, pe parcursul campaniei, în ziua de vot şi după scrutin pentru a se asigura că întregul proces s-a desfăşurat cu respectarea normelor democratice.

„Este important ca rezultatul alegerilor să fie credibil. Pentru asta procesul trebuie să respecte regulile democratice”, a adăugat oficialul.

De asemenea, diplomatul european a declarat că pe parcursul anului trecut s-a observat un progres în domeniul economic, în domeniul stabilizării sistemului bancar după frauda care a avut loc cu câţiva ani în urmă. Potrivit lui, s-a stabilizat economia, a progresat şi comerţul dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, dar şi exporturile din Moldova au crescut destul de semnificativ.

„Nu am văzut progres în domeniile-cheie pentru dezvoltarea societăţii”, a continuat ambasadorul.

Peter Michalko a amintit că pe domeniul justiţiei a fost închis un program fără ca să fie acordaţi ultimii bani prevăzuţi tocmai pentru că nu s-au înregistrat reforme.

„De atunci aşteptăm şi aşteptăm în continuare că vor fi făcuţi aceşti paşi care trebuie să întărească independenţa judecătorilor, să fie introdus principiul de merit când vorbim despre cariera judecătorilor şi să vedem că sistemul judecătoresc lucrează ca unul independent şi în mod corect în care şi cetăţenii, şi investitorii pot fi siguri că drepturile lor nu vor fi încălcate şi vor fi susţinute”, a specificat şeful Delegaţiei UE în Moldova.

În ceea ce priveşte frauda bancară, diplomatul european spune că aceasta este una dintre chestiunile prioritare care se discută în cadrul fiecărei întâlniri a oficialilor europeni cu autorităţile Republicii Moldova. Oficialul spune că poziţie UE pe acest subiect este foarte clară – solicită tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de furtul miliardului.

„Autorităţile din Republica Moldova trebuie să fie conştiente cât de grav dăunează acest lucru imaginii guvernării, sistemului de justiţiei şi Republicii Moldova”, a spus Peter Michalko.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite