Peter Michalko: Autorităţile au toate instrumentele pentru validarea alegerilor din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, declară că în mâinile autorităţilor moldoveneşti sunt toate instrumentele pentru corectarea situaţiei legate de invalidarea alegerilor locale din municipiul Chişinău. Ambasadorul s-a referit şi la instrumente legislative şi administrative. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chişinău, transmite IPN.

„Voinţa cetăţenilor din Chişinău nu este respectată. Chişinăul nu are primarul pe care şi l-a ales”, a spus şeful Delegaţiei UE.

Ambasadorul UE spune că domeniul justiţiei din Republica Moldova trebuie să treacă printr-o reformă radicală profundă ca să fie asigurată independenţa justiţiei şi aici sunt mai multe legi care trebuie adoptate. Potrivit lui, o parte dintre acestea au trecut prin Parlament, dar mai rămân proiecte de lege neadoptate.

„De exemplu, modificarea Constituţiei care ar aduce şi mai multă independenţă judecătorilor nu a fost adoptată şi acest proces se stagnează în Parlament. Este altă lege care este în proces de adoptare care este în Parlament. Dintotdeauna UE spune că aceste schimbări trebuie făcute pentru că ele sunt pentru cetăţeni”, a menţionat oficialul european.

Totodată, Peter Michalko spune că nu este suficientă adoptarea legilor, dar este necesară şi aplicarea lor. „Judecătorii trebuie să aplice legislaţia existentă pentru protecţia cetăţenilor. Ca să nu vedem aceste excese de folosire a arestării preventive, care este în multe documente şi din partea organizaţiilor internaţionale caracterizată ca una excesivă”, a declarat ambasadorul UE. Potrivit lui, există cazuri concrete când această măsură este folosită abuziv.

Despre ancheta privind frauda bancară oficialul european spune că autorităţile UE aşteaptă ca aceasta să fie dusă până la capăt, ca banii să fie recuperaţi, iar cei responsabili de furt să fie puşi după gratii: „Acest lucru este în mâinile Procuraturii, a Agenţiei specializate şi, în cazul dosarelor care sunt în derulare, este şi domeniul justiţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite