Peste 700 de lucrători medicali din Republica Moldova, vaccinaţi în prima zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Botezatu, primul medic vaccinat în R. Moldova împotriva COVID-19
Alexandru Botezatu, primul medic vaccinat în R. Moldova împotriva COVID-19

În prima zi de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, au fost imunizaţi 751 de lucrători medicali din secţiile de reanimare şi terapie intensivă. Potrivit specialiştilor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, deocamdată nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, epidemiologul Alexei Ceban a declarat că toate dozele de vaccin au fost distribuite centrelor de sănătate publică din teritoriu, iar apoi în instituţiile spitaliceşti. Procesul de vaccinare a început la ora 10.00, acesta fiind reflectat într-un registru electronic.

Vaccinarea iniţiată astăzi are loc cu administrarea a două doze, fiind administrată prima doză, iar peste opt săptămâni – a doua doză.

Specialistul a reiterat că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 pot fi vaccinate şi nu este necesar test la anticorpi.

Solicitat să comenteze unele informaţii că ar exista lucrători medicali care au refuzat vaccinarea, Alexei Ceban a declarat că nu poate confirma sau infirma aspecte despre care nu a fost informat. Potrivit lui, poziţia Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale este că vaccinarea este sigură şi este necesară.

Referitor la vaccinul rusesc Sputnik V şi utilizarea acestuia în Republica Moldova, o decizie nu a fost luată. Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor de imunizare anti-COVID-19 a decis anterior că în Moldova sunt utilizate doar vaccinurile care au aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Însă, după ce Agenţia Medicamentului din Moldova a aprobat vaccinul Sputnik V, Comitetul urmează să se convoace într-o nouă şedinţă pentru a stabili dacă va fi sau nu utilizat Sputnik V în Moldova.

Printre primii lucrători medicali vaccinaţi este şi şeful Departamentului clinic Anestezie şi Terapie Intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, Adrian Belîi. El a declarat că este vorba despre un proces obişnuit, la fel ca şi cu alte tipuri de vaccin. Înainte de a fi imunizat, a semnat acordul informat, în care se menţionează detaliile despre vaccin, care sunt etapele următoare, apoi a trecut în sala de proceduri, unde a avut loc imunizarea. Potrivit lui, este vorba despre o injecţie cu un ac subţire, de 0,5 ml, nedureroasă.

Adrian Belîi a spus că s-a vaccinat pentru a evita infectarea, pentru a evita o formă gravă a bolii, dar şi, în cazul în care ar face o formă asimptomatică, să evite molipsirea persoanelor din jur.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite