Peste 338 mii de locuitori din regiunea transnistreană deţin cetăţenia Moldovei

Peste 338 mii de locuitori din regiunea transnistreană deţin cetăţenia Moldovei

Peste 347 de mii de locuitori domiciliaţi în stânga Nistrului şi municipiul Bender sunt înscrişi în Registrul de stat al populaţiei, dintre care 338 de mii deţin cetăţenia Republicii Moldova, inclusiv 313 mii posedă paşapoarte ale cetăţeanului Republicii Moldova şi 281de mii – buletine de identitate, potrivit evidenţelor din bazele de date gestionate de Agenţia Servicii Publice, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultimii 10 ani, cea mai mare cifră anuală de solicitare a paşapoartelor biometrice de către locuitori domiciliaţi în regiunea transnistreană a fost în anul 2018 (37,5 mii), iar de buletine de identitate – în anul 2019 (20,3 mii). În anul 2020, ca  urmare a restricţiilor impuse în calea liberei circulaţii de către Tiraspol, numărul de solicitări s-a diminuat semnificativ (17,3 mii de paşapoarte şi 9,6 mii de buletine). În urma simplificării procedurii de dobândire prin recunoaştere a cetăţeniei Republicii Moldova pentru persoanele născute pe teritoriul ţării şi cu vârsta de până la 18 ani (amendamente legislative în vigoare din 19 aprilie 2018), procedură ce are loc din data exprimării consimţământului în scris şi în temeiul documentelor de stare civilă ce atestă naşterea pe teritoriul Republicii Moldova. În perioada 19 aprilie 2018-30 noiembrie 2021 au fost recunoscute ca cetăţeni ai Republicii Moldova 24 055 de persoane, dintre care circa 68% sunt locuitori din stânga Nistrului şi municipiul Bender.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările