Pe 20 octombrie, cetăţenii urmează să aleagă peste 12.500 de aleşi locali

Pe 20 octombrie, cetăţenii urmează să aleagă peste 12.500 de aleşi locali

Pe 20 octombrie, poporul Republicii Moldova urmează să aleagă 898 de primari, 1.116 de consilieri raionali, 10.564 de consilieri locali. În total, rezultă o cifră de 12.578 de aleşi locali.

Potrivit lui Sergiu Gurduza, membru al Comisiei Electorale Centrale, acesta este doar numărul de persoane care vor fi alese, însă numărul de persoane care vor candida, evident, va fi mult mai mare. Bunăoară, în 2015, circa 60 de mii de persoane au candidat pentru a fi alese în funcţia de aleşi locali, transmite IPN.

„Numărul de participanţi la alegerile locale este foarte mare, diferă net de cel care este la parlamentare. Chiar şi alegerile parlamentare după sistemul parlamentar mixt, care au avut loc în februarie anul curent, au fost cu mult mai uşoare decât alegerile locale generale”, a declarat Sergiu Gurduza într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit membrului CEC, pe parcursul a două luni, un număr de circa o sută de mii de persoane din Republica Moldova se vor ocupa propriu-zis cu electorala. Or vor fi circa 60 de mii de candidaţi, vor fi 22-23 de mii de funcţionari electorali, care trebuie să asigure procesul de desfăşurare şi buna organizare a alegerilor, nemaivorbind de reprezentanţii partidelor, de observatorii care vor fi implicaţi în acest proces.

Întrebat despre bugetul pentru organizarea alegerilor, Sergiu Gurduza a declarat că suma a fost prevăzută încă în Legea bugetului, fiind vorba de mai bine de o sută de milioane de lei. Din bugetul pentru alegerile parlamentare din 24 februarie au rămas circa 14 milioane de lei. Şi aceşti bani, potrivit lui Sergiu Gurduza, sunt mai mult decât suficienţi pentru organizarea alegerilor noi în cele patru circumscripţii unde vor fi organizate alegeri parlamentare noi.

Abordând problema coruperii alegătorilor, membrul CEC spune că normele legale permit cadouri mici – pixuri, sacoşe, calendare, CD-uri, fulare. Dar valoarea lor nu trebuie să fie mai mare de două unităţi convenţionale (100 de lei). Plus la asta, legiuitorul a interzis categoric oferirea de băuturi alcoolice, produse alimentare, ţigări.

În altă ordine de idei, Sergiu Gurduza s-a referit şi la donaţiile către concurenţi electorali şi către partide. Potrivit lui, legiuitorul a optat pentru ca să stabilească exact cuantumul donaţiilor care pot să fie efectuate de către persoanele fizice şi persoanele juridice, chiar micşorându-le etc. Comisia Electorală Centrală, până 1 septembrie cel târziu, trebuie să efectueze o serie de modificări la regulamentele proprii, urmare a modificărilor legislative în partea ce ţine de finanţarea partidelor politice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: