PDM a sesizat instituţiile internaţionale să monitorizeze alegerile din 24 februarie în legătură cu „implicarea abuzivă a Federaţiei Ruse”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO agora.md
FOTO agora.md

Partidul Democrat din Moldova anunţă că a sesizat vineri, 22 februarie, mai multe instituţii internaţionale şi observatorii acreditaţi să monitorizeze alegerile din 24 februarie, în legătură „cu implicarea abuzivă a Federaţiei Ruse în alegerile din Republica Moldova”.

„PDM consideră că instituţii din Federaţia Rusă desfăşoară acţiuni de intimidare, abuz şi şantaj împotriva liderului partidului, Vlad Plahotniuc, inventând cu două zile înainte de alegeri un dosar fals pe numele său. Considerăm că aceste acţiuni au fost iniţiate cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor din Republica Moldova, de a manipula opinia publică şi de a sprijini o anumită forţă politică în detrimentul alteia”, se arată într-un comunicat de presă emis de PDM.

PDM a informat comunitatea internaţională inclusiv asupra încercărilor repetate ale unor servicii speciale ruse de a îngrădi libertatea de deplasare a unor lideri ai partidului, prin intermediul unor sesizări false transmise către Interpol, inclusiv în perioada pre-electorală. 

„Aceste încercări, pe care le considerăm parte a unui război hibrid, l-au vizat de mai multe ori şi pe liderul partidului, Vlad Plahotniuc, însă Interpol le-a respins de fiecare dată, ca fiind acţiuni de hărţuire politică”, se spune în comunicat.

Potrivit democraţilor, „acest ultim caz de intimidare, împreună cu abuzurile care se fac împotriva celor doi piloţi moldoveni deţinuţi nejustificat la Moscova în scop de PR pentru un partid politic, dar şi propaganda exercitată de entităţi ruse prin intermediul mass media, sunt indicii suficiente care generează o îngrijorare profundă în legătură cu implicarea abuzivă a Federaţiei Ruse în afectarea desfăşurării alegerilor din Republica Moldova”.

Cu doar două zile înainte de alegerile parlamentare de la Chişinău, Ministerul de Interne al Federaţiei Ruse a anunţat vineri, 22 februarie, că a deschis un dosar penal pe numele liderului PDM, Vlad Plahotniuc, pentru organizarea unei grupări criminale specializate în operaţiuni valutare ilegale în proporţii deosebit de mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite