PDM: Procuratura Generală demonstrează că este controlată politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Democrat din Moldova a comunicat că „răspunsul dat de Procuratura Generală la refuzul de a porni urmărire penală pe faptul uzurpării puterii de stat de către actuala guvernare, cum a fost solicitat în demersul deputaţilor PDM, demonstrează, o dată în plus, faptul că această instituţie este controlată politic şi reacţionează selectiv la solicitările venite din partea guvernării şi a opoziţiei”.

„Subliniem că PG a încălcat legea când a dat curs insistenţelor politicianului Andrei Năstase de a porni urmărire penală pe faptul uzurpării de stat de către fosta guvernare. Precizăm că, instanţa de judecată va examina în curând refuzul PG de a anula ordonanţa de pornire a urmării penale în cazul pretinsei uzurpări de stat de către fosta guvernare, idee aberantă asupra căreia insistă alianţa hibridă PSRM-ACUM, pentru a camufla fărădelegile pe care le comit”, se spune într-un comunicat de presă emis de PDM.

Potrivit PDM, „politicienii de la putere folosesc procuratura în scop de şantaj şi presiune asupra opoziţiei democrate, în special pentru a influenţa alegerile generale locale din 20 octombrie. Abuzurile guvernării duc la aceea ca scrutinul din toamnă să nu fie unul liber şi corect, iar rezultatele alegerilor să fie compromise din perspectiva legalităţii şi a legitimităţii”.

„Atragem repetat atenţia opiniei publice şi a comunităţii internaţionale asupra derapajelor anti-democratice din partea guvernării hibride PSRM-ACUM, ilegalităţi la care au atras atenţia deja mai multe formaţiuni de opoziţie. Este necesară revenirea cât mai urgentă a activităţii instituţiilor de drept, dar şi a alianţei de la putere, în câmpul constituţional”, mai spus democraţii.

Motivul pentru care denunţul PDM privind pretinsa uzurpare a puterii de stat de către actuala guvernare nu a putut fi admis spre examinare de Procuratura Generală

image

Cu referire la reacţia Partidului Democrat din Moldova şi comunicatul de presă tirajat în sursele mass-media întitulat „Procuratura Generală refuză să pornească urmărire penală pentru faptul uzurpării puterii de stat de către actuala guvernare”,  PG a prezentat următoarele precizări:

Pe 16 august 2019, la Procuratura Generală a fost înregistrat un demers, imprimat pe file cu antetul Parlamentului Republici Moldova, cu semnăturile a 21 deputaţi, membri ai fracţiunii Partidului Democrat, întitulat „Denunţ penal cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.339 din Codul penal al Republicii Moldova – uzurparea puterii de stat”, prin care a fost solicitată: 

  • pornirea urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat în perioada 8-15 iunie 2019 de către Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon, Prim-ministrul Maia Sandu, ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase şi alţi membri ai Guvernului Sandu, dar şi de către deputaţii fracţiunilor PSRM, PAS şi PPDA;
  • întreprinderea tuturor măsurilor de urmărire penală necesare în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.

Denunţul PDM nu corespunde cerinţelor de formă şi conţinut, prevăzute de Codul de procedură penală 

    

Astfel, demersul cu semnăturile a 21 deputaţi PDM nu se încadrează în cerinţele alin. (3) şi (7) din art. 263 al Codului de procedură penală şi anume: 

  • denunţul nu cuprinde elementele obligatorii precum numele, prenumele, calitatea şi domiciliul petiţionarului (documentul conţine doar semnăturile persoanelor);
  • nu conţine preavizul cu privire la avertizarea denunţătorului de răspunderea pe care o poartă în cazul în care denunţul este intenţionat calomnios, conform prevederilor alin. (7) din art. 263 din Codul de procedură penală şi art. 311 din Codul penal;
  • din conţinutul denunţului nu rezultă care ar fi consecinţa prejudiciabilă a faptei pretins infracţionale – element indispensabil pentru a proba existenţa bănuielii rezonabile de săvârşire a infracţiunii şi a decide pornirea urmăririi penale în conformitate cu art.274 din Codul de procedură penală.

Deputaţii semnatari ai denunţului sunt în drept să facă uz de opţiunile legale disponibile
Prin răspunsurile adresate fiecăruia din cei 21 deputaţi PDM (semnatari ai denunţului), le-a fost explicat dreptul de a face uz de următoarele opţiuni: 

  • să depună denunţ scris, care să corespundă cerinţelor art.263 alin.(3) şi (7) din Codul de procedură penală; sau
  • să se prezinte la Procuratură, pentru a face denunţ verbal, în condiţiile alin. (5) art. 263 din Codul de procedură penală.

Prin urmare, Procuratura consideră distorsionată poziţia PDM enunţată în comunicatul de presă şi asigură societatea că va da curs examinării oricăror denunţuri despre comiterea sau pregătirea de comitere a infracţiunilor în cazul conformării şi corespunderii conţinutului acestora formei şi rigorilor stabilite în Codul de procedură penală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite