PDM nu va vota Guvernul Gavriliţa. Pavel Filip: Va fi primul Guvern care nu va obţine niciun vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PDM, Pavel Filip
Preşedintele PDM, Pavel Filip

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că formaţiunea sa nu-şi va da votul pentru Executivul propus de Natalia Gavriliţa şi consideră şedinţa Parlamentului în timpul căreia va fi examinat programul de guvernare al premierului desemnat drept o pierdere de timp pe banii cetăţenilor. Mai mult, Filip a criticat programul de guvernare propus de Gavriliţa pe care-l califică drept neserios, notează IPN.

Preşedintele PDM, Pavel Filip, se arată nemulţumit de intenţia colegilor săi din Parlament de a dezbate programul de guvernare al premierului desemnat, Natalia Gavriliţa, în condiţiile în care mai multe fracţiuni parlamentare şi-au anunţat intenţia de a nu susţine acest Guvern.

„Sunt absolut sigur că mâine va eşua tentativa de învestire a Guvernului Gavriliţa şi vom avea încă o zi pierdută în Parlament. Fracţiunea PDM nu va vota. Cred că va fi primul Guvern care n-o să ia niciun vot în Parlament. De ce să nu se treacă direct la procedura de vot, fără tot acest show?”, s-a întrebat Pavel Filip în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. 

Pavel Filip a criticat programul de guvernare propus de Natalia Gavriliţa. Potrivit lui, deşi sunt indicate mai multe măsuri de sporire a protecţiei sociale, aceste obiective nu dispun de acoperire financiară.

„Nu au o abordare serioasă, este un program scris în grabă. Se vede din start că se vine cu un program pe care nu-şi doresc să fie votat. Îşi propun majorarea pensiei minime, dar nu indică sursele financiare. Pe de o parte, se propune cota 0% la profitul reinvestit, pe de altă parte, FMI este categoric împotriva cotei 0% pentru profitul reinvestit”, a declarat Pavel Filip.

Pavel Filip a evitat să spună dacă PDM intenţionează să pactizeze cu cineva pentru a crea o majoritate parlamentară, după prima tentativă eşuată de învestire a Guvernului, dar a menţionat că exclude o coaliţie cu socialiştii şi cu deputaţii platformei ,,Pentru Moldova”.

„Noi nu vom asigura o majoritate împreună cu PSRM şi „Pentru Moldova”. Cea mai bună soluţie ar fi fost o coaliţie largă PSRM-PDM-PAS-Platforma DA, dar înţeleg că acest lucru nu e posibil pentru că există insistenţa celor de la PAS pe anticipate”, a mai spus Pavel Filip.

Potrivit legii, dacă eşuează prima tentativă de învestire a unui nou Guvern, preşedintele ţării iniţiază consultări cu fracţiunile parlamentare. În lipsa unei majorităţi formalizate care să propună un candidat la funcţia de prim-ministru, şeful statului este cel care-şi asumă responsabilitatea desemnării unui nou candidat, sau poate propune repetat acelaşi candidat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite