PDM cere suspendarea lui Igor Dodon, după ce preşedintele a refuzat să numească în funcţii noii miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de deputaţi ai Partidului Democrat a depus vineri, 21 septembrie, o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în vederea exercitării atribuţiilor constituţionale de numire a candidaţilor la funcţia de miniştri propuşi de prim-ministru, dat fiind refuzul repetat al şefului statului de a numi noii miniştri.

Contactat de IPN, deputatul Sergiu Sârbu a declarat că a fost solicitată examinarea de urgenţă a sesizării. Parlamentarul estimează că, deja săptămâna viitoare, am putea avea un preşedinte interimar care va semna decretele de numire în funcţie a celor doi miniştri propuşi – Silvia Radu, la Sănătate şi Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Anterior, Curtea Constituţională a mai pronunţat hotărâri care justifică instituirea interimatului pentru semnarea decretelor de numire în funcţie a unor membri ai Guvernului.

De asemenea, preşedintele Parlamentului a mai exercitat interimatul funcţiei de preşedinte al ţării pentru a emite decretul privind promulgarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Audiovizualului, acţiune pe care şeful statului, Igor Dodon, a refuzat să o facă, deşi era obligat după ce Parlamentul a reconfirmat votul asupra proiectului.

Amintim că, după refuzul preşedintelui de a semna decretul de numire în funcţie a celor doi noi miniştri din Guvernul Filip, premierul a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru ca blocajul instituţional să fie rezolvat, ceea ce înseamnă că Înalta Curte ar putea din nou să-l suspende pe Igor Dododn din funcţie, pentru ca decretul să fie semnat de şeful Parlamentului, mai ales că există deja trei astfel de precedente.

Liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 18 septembrie, care sunt noile remanieri din Guvernul de la Chişinău, făcute la solicitarea premierului Pavel Filip. 

Democraţii au decis că ministrul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, va fi demisă din funcţie.

La fel se va proceda şi cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului, Liviu Volconovici.

Cele două funcţii guvernamentale vacante ar urma să fie preluate de ex-primarul interimar de Chişinău Silvia Radu, care va fi numită la conducerea Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, şi de Nicolai Ciubuc, care va prelua şefia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite