„PDM a acaparat puterea locală”. PLDM, îngrijorat de situaţia creată la nivelul administraţiei locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Partidul Liberal Democrat din Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia creată la nivelul administraţiei publice locale şi cere Parlamentului European şi Consiliului Europei să delege neîntârziat un grup de monitorizare pentru a evalua starea democraţiei la nivel local.

Reprezentanţii formaţiunii politice susţin că partidul de guvernământ, Partidul Democrat, prin intermediul acţiunilor de şantaj, prin presiuni politice, juridice sau poliţieneşti, au acaparat puterea locală, iar acest fapt denotă un grad redus al democraţiei, asupra căreia s-a muncit mulţi ani la rând, spun liberal-democraţii.

Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, a declarat joi, 25 ianuarie, la o conferinţă de presă la IPN, că în Republica Moldova are loc distrugerea administraţiei publice locale. Din cele 287 de mandate de primar pe care le-a obţinut PLDM după alegerile generale locale din 2015, doar 60 de primării mai sunt astăzi conduse de liberal-democraţi. 

Ceilalţi au fost racolaţi prin diferite metode ilegale de către PDM. Liderul PLDM spune că are loc uzurparea puterii locale, furtul voturilor alegătorilor şi pregătirea către viitoarele alegeri care să asigure o poziţie favorabilă pentru PDM. Viorel Cibotaru a mai spus că resursele financiare alocate de la centru către autorităţile locale sunt distribuite exclusiv pe criterii politice, numeroase localităţi rămân în afara proiectele de dezvoltare.

Vicepreşedintele PLDM, deputatul Tudor Deliu, a declarat că ceea ce se întâmplă astăzi în localităţile din ţară este de nedescris. Se încalcă grav principiul autonomiei locale şi cel al descentralizării. În ultima perioadă, autorităţile locale au devenit foarte dependente de guvernare. PDM controlează majoritatea localităţilor din ţară.

Potrivit primarului oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, se vehiculează faptul că PDM ar avea suficienţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale pentru a forma o asociaţie şi că nu ar mai avea nevoie de Congresul Autorităţilor Publice Locale. Totodată, se vorbeşte despre reducerea numărului de primării, vor fi păstrate doar cele conduse de oameni loiali PDM-ului.

Ion Terguţă, membru al Biroului Politic PLDM, s-a referit la alegerile locale noi, desfăşurate în luna noiembrie 2017 în zece localităţi. Până la alegeri, şase localităţi au avut primari liberal-democraţi, care au fost forţaţi prin diferite metode să-şi depună mandatul. Toţi cei zece noi primari aleşi sunt ai PDM. Alţi doritori au fost restricţionaţi prin diferite metode să-şi înainteze candidatura. „La nivel local Republica Moldova devine captivă, la fel ca şi la nivel central. Republica Moldova se transformă într-un stat capturat”, a declarat Ion Terguţă.

După alegerile locale  generale din iunie 2017, PLDM a obţinut la nivel naţional 287 de mandate de primar, 259 de mandate în consiliile raionale şi municipale şi 2765 de mandate în consiliile orăşeneşti şi săteşti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite