PCRM susţinea anul trecut că statul a ajuns ilegal acţionar majoritar la Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce acum jumătate de an au acuzat Guvernul că a devenit ilegal acţionar majoritar la Banca de Economii a Moldovei (BEM), comuniştii vor acum naţionalizarea instituţiei

Zilele trecute, patru deputaţi comunişti au anunţat că statul trebuie să preia tot pachetul de acţiuni al Băncii de Economii a Moldovei (BEM). „Doar aşa instituţia poate fi salvată, iar cele două milioane de clienţi ai băncii nu-şi vor pierde banii“, a argumentat propunerea Oleg Reidman, care este şi preşedintele Comisiei parlamentare ce anchetează situaţia de la BEM şi în întreg sistemul bancar.

Anunţul comuniştilor pare unul surprinzător şi chiar controversat în condiţiile în care tot deputaţii PCRM considerau anul trecut că Guvernul, adică statul, ar fi ajuns pe căi nu tocmai ortodoxe acţionar majoritar la BEM.

Guvernul a ajuns ilegal acţionar majoritar la BEM?!

Potrivit unei sesizări depuse la 30 august 2012 la Curtea Constituţională de deputaţii Sergiu Sârbu (pe atunci jurist şi membru al fracţiunii comuniste), Oleg Reidman şi Vladimir Victiuc, Guvernul ar fi încălcat prin hotărârea numărul 78 din 2 februarie 1999 dreptul constituţional la proprietate privată şi a provocat pierderi esenţiale acţionarilor Băncii de Economii care deţineau pachete mai mari de 5%.

Este vorba de o decizie adoptată de Guvern în baza unei hotărâri a Parlamentului care aprobase o emisie suplimentară de acţiuni, statul majorând cu 14,3 milioane de lei capitalul instituţiei financiare. În rezultatul acestei operaţiuni, cota-parte a statului în bancă s-a majorat de la 14,2% până la 56,13%, astfel Guvernul devenind acţionar majoritar la BEM. Fostul acţionar majoritar, Petrolbank SA (în prezent Eurocreditbank), a rămas atunci cu un pachet de 9,68%.

„Lucrurile se schimbă!“

Autorii demersului cereau în sesizare magistraţilor de la Înalta Curte să verifice dacă această decizie contravine sau nu Constituţiei. „Sesizarea ne-a fost restituită fără a fi examinată, invocându-se încălcări de procedură“, ne-a declarat Sergiu Sârbu, care nu exclude că autorii ar putea depune o nouă sesizare pe acest subiect, de această dată cu respectarea procedurilor.

La rândul său, Oleg Reidman explică schimbarea sa de atitudine prin faptul că de vara trecută situaţia la Banca de Economii s-a înrăutăţit considerabil. „Atunci era o situaţie, acum e alta. Atunci capitalul BEM corespundea normativelor, acum - nu. Lucrurile se schimbă!“, ne-a tăiat-o scurt parlamentarul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite