Pavel Postica, numit de Maia Sandu în funcţia de membru al Comisiei Electorale Centrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Postica FOTO IPN
Pavel Postica FOTO IPN

Preşedintele Maia Sandu a semnat decretul privind numirea lui Pavel Postica, şeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, în funcţia de membru al Comisiei Electorale Centrale delegat de Preşedinţie.

Numirea de Parlament a noii componenţe a Comisiei Electorale Centrale este pe ultima sută de metri. Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a selectat mai multe CV-uri, iar dosarele pretendenţilor la funcţia de membri CEC, au fost trimise SIS, ANI şi CNA pentru a obţine avizele necesare aprobării lor, notează IPN.

Olesea Stamate spune că la următoarele şedinţe ale Parlamentului va fi aprobată noua componenţă a Comisiei Electorale Centrale. Din cei 9 membri ai CEC, 5 vor fi delegaţi de fracţiunea PAS din Parlament.

„Am colectat un număr de CV-uri, sunt oameni din diverse domenii. Oameni care au lucrat sau lucrează în cadrul Comisiei Electorale Centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, experţi în domeniul electoral. Din toate CV-urile au fost preselectaţi unii candidaţi care vor fi discutaţi în cadrul fracţiunii PAS, aşteptăm avizul instituţiilor de resort, este vorba de SIS, CNA şi ANI, după ce primim avizele se pronunţă Comisia şi-i propune plenului spre aprobare”, a spus Olesea Stamate, în cadrul emisiunii  „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.  

Olesea Stamate spune că nu poate fi vorba despre politizarea instituţiei electorale, chiar dacă membrii delegaţi de PAS vor deţine majoritatea în cadrul Comisiei. Potrivit lui Stamate, experienţa fostei componenţe CEC, care este condusă de un exponent PAS, demonstrează că formaţiunea nu pune presiune pe persoanele pe care le deleagă în anumite funcţii.

„Luaţi ca exemplu numirile anterioare de la CEC, acele persoane propuse de PAS nu că nu ne ascultau, dar acţiunile lor veneau în contradicţie cu legislaţia. Atât timp cât avem garanţiile legale de independenţă a acestor membri, ei nu ar trebui să se simtă loiali sau obedienţi partidului care i-a delegat. După ce veţi vedea cine sunt membri delegaţi de PAS nu vor mai exista obiecţii privind profesionalismul sau imparţialitatea membrilor CEC”, a mai Olesea Stamate.

Potrivit legii, membrii CEC sunt numiţi de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor. Din cei 9 membri ai CEC, unul este propus de preşedintele ţării, iar 8 membrii sunt propuşi de Parlament în funcţie de numărul de mandate pe care îl deţine fiecare fracţiune parlamentară. În condiţiile actualei legislaturi, 5 membri vor fi propuşi de PAS, iar 3 membri vor fi reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare. Mandatul actualei componenţe CEC a expirat în luna iunie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite