Pavel Postica: Majoritatea recomandărilor Comisiei de la Veneţia au fost neglijate intenţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul susţine că a acceptat de principiu majoritatea recomandărilor care au parvenit de la Comisia de la Veneţia cu privire la modificarea sistemului electoral, însă în realitate lucrul a fost făcut cu jumătăţi de măsură. De această părere este directorul de programe în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postica.

 Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că până la urmă avizul Comisiei este unul consultativ, iar dreptul de a modifica legislaţia Republicii Moldova, într-adevăr, aparţine Parlamentului, doar că asta va fi o pată de ruşine atât pe Parlament şi pe Guvern, cât şi pe întreaga ţară.

„Spre exemplu, Comisia de la Veneţia a recomandat sau una din recomandările fundamentale este existenţa unui consens larg în societate pe tema modificării sistemului electoral. Or, aici Parlamentul a zis că a executat această recomandare a Comisiei de la Veneţia prin faptul că au avut un consens politic major, pentru că sistemul electoral a fost modificat cu o majoritate impunătoare în Parlament, adică un consens politic, într-adevăr, a existat, dar pe de altă parte, n-a existat un consens social. Şi acest consens social putea fi atins, aşa cum a fost recomandat inclusiv de mulţi participanţi la acele discuţii publice care au fost organizate de Parlament, printr-un referendum”, susţine expertul, citat de IPN.

Parlamentul nu doar că nu a organizat un referendum cu privire la aprobarea acestei legi pentru a atinge acest consens naţional, mai mult, se pare că se pun obstacole pentru organizarea acum a acestui referendum, menţionează Pavel Postica.  Or, spune expertul, dacă un astfel de referendum ar pica, înseamnă că au avut dreptate acei politicieni care au votat în Parlament trecerea la sistemul electoral mixt.

Cu referire la Comisia naţională de constituire a circumscripţiilor uninominale, la fel au fost mai multe recomandări formulate de către Comisia de la Veneţia. Şi aici lucrurile stau nu foarte bine, spune Pavel Postica. „Am constatat că din şapte recomandări care au fost executate sută la sută de către Parlament cinci din ele au fost puse în aplicare greşit şi majoritatea din ele se referă anume la această comisie, care ar fi trebuit să fie independentă”, a notat expertul.

În opinia acestuia, faptul că majoritatea recomandărilor pur tehnice au fost neglijate, faptul că multiplele recomandări ale misiunilor anterioare de observare a legilor naţionale şi internaţionale, adresele Curţii Constituţionale nu au fost puse în aplicare de către Parlament arată, de fapt, că pot fi şi sunt suspiciuni rezonabile că nu se vrea ajustarea cadrului legal.

Referindu-se la vizita la Chişinău a delegaţiei comune a Comisiei de la Veneţia şi OSCE, Pavel Postica a menţionat că aceasta nu a fost cerută de către autorităţile naţionale. Acest aviz a fost cerut de partenerii internaţionali. Şi deja în istoria Republicii Moldova este pentru a doua oară când partenerii internaţionali solicită avize din partea Comisiei de la Veneţia cu referire la legislaţia Republicii Moldova. În opinia sa, misiunea se va solda cu un aviz de care ar trebui să ţină cont autorităţile naţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite