Pavel Postică: Pentru alegerile din 24 februarie au fost bugetate 150 de secţii de vot peste hotare, nu doar 125

Pavel Postică: Pentru alegerile din 24 februarie au fost bugetate 150 de secţii de vot peste hotare, nu doar 125

FOTO IPN

Pentru alegerile din februarie, din buget au fost alocate resurse financiare pentru deschiderea a 150 de secţii de votare, dar nu 125. Declaraţia a fost făcută de directorul de programe al Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postică. Potrivit lui, Guvernul, fără să ofere niciun fel de explicaţii, a decis să deschidă doar 125 de secţii de vot peste hotare, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pavel Postică afirmă că partea proastă este că Guvernul nu a venit cu nicio notă informativă. „Niciun fel de claritate care au fost criteriile puse în calcul pentru a decide de ce X secţii de votare se deschid în ţara Y şi invers”, a declarat Pavel Postică, la emisiunea „Ţara” de la postul de televiziune Vocea Basarabieii TV.

Directorul de programe Promo-LEX spune că Asociaţia a făcut o analiză şi a încercat să propună un mecanism foarte clar, matematic, neutru şi apolitic de deschidere a secţiilor de votare. „Noi am făcut o analiză, reieşind din informaţiile disponibile public şi am menţionat că în circumscripţia 49, Federaţia Rusă, statele CSI şi Asia trebuiau constituite circa 30 de secţii de votare, în Europa – 90 de secţii, iar în SUA şi Canada – 14-15 secţii” a afirmat Pavel Postică.

Comentatorul politic Anatol Ţăranu consideră că legea este aplicată selectiv faţă de participanţii la alegeri. Analistul s-a referit în primul rând la Partidul Şor. De asemenea, comentatorul este de părere că sistemul electoral mix este unul favorabil Partidului Democrat. „Partidul care se găseşte la guvernare foloseşte avantajul său de forţă guvernantă şi de faptul că are majoritate parlamentară pentru a ajusta legislaţia la propriul său interes în următoarele alegeri. Ceea ce a şi făcut Partidul Democrat”, a declarat Anatol Ţăranu.

Analistul consideră că opoziţia politică trebuia să găsească un remediu pentru a contracara acest avantaj. Opoziţia putea să facă acest lucru prin coalizare şi anunţarea unei liste comune.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: