Pavel Filip propune repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării: Dacă Dodon nu o va accepta, va încălca Constituţia

Pavel Filip propune repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării: Dacă Dodon nu o va accepta, va încălca Constituţia

FOTO gov.md

În debutul şedinţei Guvernului de miercuri, 12 septembrie, premierul Pavel Filip a anunţat că a recepţionat refuzul în scris din partea preşedintelui ţării privind candidatura domnului Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării, subliniind că va înainta repetat, astăzi, aceeaşi candidatură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totodată, prim-ministrul a subliniat că propunerea anunţată de Preşedinte este una fără sens, din simplul motiv că Republica Moldova este o ţară parlamentară şi nu preşedintele propune candidaţi pentru posturile ministeriale, concretizând că PSRM nu este partid la guvernare care să aibă această atribuţie.
 
„Din punctul meu de vedere este o declaraţie fără efect, ca şi multe altele. Cred cu certitudine că şi această declaraţie ţine mai mult de încercarea de a acoperi lipsa de argumente privind blocajele pe care Preşedintele le-a creat în privinţa Armatei Naţionale. De ce face acest lucru, de ce îşi doreşte o armată slabă? Eu cred că răspunsul la această întrebare este la suprafaţă. Din păcate, preşedintele dovedeşte încă o dată că nu se conduce de interesele ţării noastre”, a declarat Pavel Filip.
 
Pavel Filip a mai remarcat că în cazul în care preşedintele ţării va refuza din nou acceptarea candidaturii propuse, acesta va încălca Constituţia ţării, existând şi o hotărâre a Curţii Constituţionale foarte clară pe această temă, care spune că preşedintele este obligat să accepte a doua nominalizare şi să nu blocheze instituţia.  
 
„Dacă o va face, suntem pregătiţi să facem şi următorii paşi, astfel încât să scoatem acest blocaj odată şi pentru totdeauna din jurul Ministerului Apărării, care este o instituţie foarte importantă”, a conchis Pavel Filip.
 
De asemenea, referindu-se la afirmaţiile publice recente ale preşedintelui ţării, pe tema asistenţei financiare acordate Republicii Moldova şi eventuala organizare a unor audieri parlamentare la temă, prim-ministrul a precizat: „Dacă se doreşte a obţine răspunsuri, dar nu de a face show politic şi polemici politice, vreau să îi transmit un mesaj dlui preşedinte: suntem în epoca informaţională şi dacă are internet, pe site-ul Cancelariei de Stat, de mult timp stă publicat Raportul cu privire la asistenţa externă pe anul 2016 şi tot acolo se găsesc rapoartele de primire şi utilizare a asistenţei externe pe fiecare an şi nu văd aici de ce ar trebui să mergem pe altă cale, doar dacă interesul este altul”.

Vicepreşedintele Partidului Popular European din Moldova, Eugen Sturza, este candidatul majorităţii parlamentare la funcţia de ministru al Apărării. Anunţul a fost făcut marţi, 12 septembrie, de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Igor Dodon a anunţat miercuri, 13 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, că a respins candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării, înaintată de Guvern şi că o va respinge şi a doua oară, contrar Constituţiei. În acest sens, preşedintele i-a trimis o scrisoare premierului Filip în care-i recomandă să-l înainteze în această funcţie pe generalul Victor Gaiciuc.

 

citeste totul despre: