Pavel Filip: Procedura de intrare şi şedere a investitorilor în Moldova va continua a fi simplificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea numărului de documente solicitate pentru perfectarea permisului de şedere a străinilor în scop de muncă şi pentru prelungirea acestuia, este una dintre soluţiile propuse pentru facilitarea în continuare a procedurilor de documentare a străinilor, inclusiv de intrare şi şedere a investitorilor în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat marţi, 24 iulie, în cadrul unei şedinţe de lucru la Guvern, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, alte propuneri în acest scop ţin de majorarea de la unu la doi ani a perioadei pentru care se eliberează dreptul de şedere în scop de muncă pentru lucrătorii a căror calificare este inclusă în Lista ocupaţiilor prioritare şi introducerea dreptului de schimbare a statutului de şedere temporară a străinului fără a-l obliga să părăsească ţara.

Facilităţi se propun şi întru acordarea şi prelungirea dreptului de şedere pentru străinii angajaţi în cadrul proiectelor de asistenţă externă, investitorii sau lucrătorii rezidenţi ai zonelor economice libere, precum şi pentru străinii care desfăşoară activităţi didactice, în domeniile culturii, sănătăţii şi sportului. Dosarul pentru obţinerea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă va putea fi depus online.

Premierul Pavel Filip a relevat importanţa măsurilor pentru atragerea investitorilor şi suplinirea cererii de locuri de muncă neacoperită.

„Am vorbit mult despre uşurarea regimului de vize, dar, aşa cum nu avem prea multă forţă de muncă în Republica Moldova, trebuie să vedem ce facem cu permisele de şedere şi de muncă”, a spus premierul.

În urma analizei impactului reformei cu privire la migraţia muncii, lansată în octombrie 2017, s-a constatat că termenul de acordare a dreptului de muncă şi de şedere s-a redus cu 2/3, a fost simplificată modalitatea de prelungire a dreptului de şedere în scop de muncă, iar numărul procedurilor necesare legalizării s-a micşorat cu peste 30%.

Pavel Filip a solicitat facilitarea intrării în ţară a cetăţenilor din statele pentru care se solicită viza de intrare în Republica Moldova. În acest sens urmează să fie revizuit setul de documente necesar de prezentat, precum şi taxele care se achită la perfectarea vizei.

La începutul anului curent, a fost eliminată obligaţia deţinerii vizelor la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova pentru cetăţenii ai 33 de state, în timp ce pentru 48 de state a fost exclusă necesitatea obţinerii invitaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite