Pavel Filip, la ONU: Facem apel către Rusia să înceteze activităţile ilegale şi să-şi retragă forţele militare din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut sâmbătă, 29 septembrie, de la tribuna ONU, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. În discursul său, rostit în cadrul dezbaterilor generale ale sesiunii a 73-a a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, premierul s-a referit şi la exerciţiile militare efectuate de trupele ruse din Transnistria, împreună cu stucturile paramilitare neconstituţionale de la Tirapsol.

 „Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federaţia Rusă să înceteze aceste activităţi ilegale şi provocatoare şi să reînceapă, necondiţionat şi fără întârziere, procesul de retragere a forţelor militare şi armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 şi întru respectarea  obligaţiilor care derivă din dreptul internaţional şi Carta ONU”, a declarat premierul.

Pavel Filip a mulţumit statelor care au co-autorat şi au susţinut acum câteva luni adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluţiei privind retragerea forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. 

„Adunarea Generală a declarat, fără echivocuri, că neconformarea Federaţiei Ruse cu normele dreptului internaţional şi Carta ONU a condus la violarea făţişă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi, în consecinţă, ea trebuie să-şi retragă necondiţionat, complet şi fără întârziere armamentele şi forţele sale militare”, a accentuat prim-ministrul.

Şeful Guvernului a salutat şi înscrierea în agenda actualei sesiuni a AG ONU a unui punct nou privind „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, care înseamnă menţinerea acestui subiect în atenţia comunităţii internaţionale. 

Premierul a menţionat că exerciţiile militare comune ale Grupului Operaţional de Forţe Ruse, staţionat ilegal pe teritoriul R. Moldova, cu structurile paramilitare neconstituţionale reprezintă o violare continuă a „Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992”, document care conţine un angajament expres al Federaţiei Ruse privind asigurarea strictă a “neutralităţii forţelor militare ruse” pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Premierul susţine că retragerea completă a trupelor ruse va facilita procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi de reintegrare a ţării. 

„În pofida dificultăţilor care frânează procesul de reglementare, autorităţile de la Chişinău sunt determinate să identifice, în formatul de negociere „5+2”, o soluţie politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova”, a subliniat prim-ministrul. 

Pavel Filip a vorbit şi despre eforturile ţării noastre pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În acest sens, a fost elaborată Strategia de dezvoltare „Moldova 2030”, aliniată la angajamentele internaţionale, inclusiv la Acordul de Asociere RM-UE. 

„Prin alinierea la principiile şi standardele europene, prin armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană, ne propunem să aducem ţara mai aproape de UE şi să asigurăm sustenabilitatea procesului de modernizare”, a conchis şeful Guvernului.

Premierul Pavel Filip a susţinut un discurs de la tribuna Adunării Generale ONU pentru a treia oară. Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite