Pavel Filip: Când Moldova a fost în criză, România a fost singura care i-a oferit ajutor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Pavel Filip susţine că, la începutul anului 2016, când Republica Moldova avea blocate finanţările din exterior din cauza crizei economice prin care trecea, unica ţară care i-a întins atunci o mână de ajutor a fost România, cu un împrumut de 60 de milioane de euro, necondiţionat la acel moment şi, ulterior, încă două tranşe, împrumutul ajungând la 150 de milioane de euro.

În cadrul unui interviu pentru Libertatea, citat de IPN, Pavel Filip a spus că venirea Băncii Transilvania pe piaţa din Republica Moldova este şi răspunsul la măsurile întreprinse de către guvernare pentru redresarea sistemului bancar, luate în urma furtului miliardului. 

Premierul spune că a avut o discuţie cu cei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Preşedintele băncii a fost recent la Chişinău, unde şi-a exprimat intenţia de a cumpăra pachetul de acţiuni şi de la Moldova Agroindbank. 

„Aceste lucruri înseamnă că s-a mişcat economia în Republica Moldova, că eforturile din ultimii doi ani făcute de către Guvern nu au fost în zadar. Şi semnarea contractului de privatizare a Vestmoldtransgazului este un lucru important, pentru că reprezintă realizarea unei alte ambiţii, de asigurare a securităţii energetice a Republicii Moldova”, a declarat Pavel Filip.

Întrebat dacă este Republica Moldova dependentă de ajutorul venit din străinătate, Pavel Filip a spus că ajutoarele sunt binevenite, dar Guvernul nu contează doar pe ajutoare şi împrumuturi din exterior. 

„Sunt rezultate, chiar dacă am fost într-o criză profundă. Am asigurat o creştere economică de 4% în 2016 şi de 5% în 2017. Rezultatele pe care le vedem anul acesta sunt îmbucurătoare şi ne fac să fim optimişti că, în curând, vom fi mai puţin dependenţi de ajutoarele din exterior. Dar, desigur că şi în continuare Republica Moldova va conta pe împrumuturi, aşa cum o face fiecare ţară”, a menţionat premierul.

Despre relaţia Republicii Moldova cu Rusia, Pavel Filip a spus că aceasta rămâne foarte complicată. Referind-se la expulzarea celor trei diplomaţi ruşi, premierul a declarat că este pentru prima dată când Republica Moldova a dat dovadă de multă demnitate. Iar acel sentiment de teamă pe care l-a avut Moldova faţă de Moscova a fost depăşit. 

„Noi ne dorim o relaţie bună cu Federaţia Rusă şi am spus acest lucru întotdeauna, doar că vrem să fie o relaţie bazată pe respect reciproc. Înţeleg că Rusia este o ţară mare, Republica Moldova este mai mică, dar suntem un stat independent şi suveran. Ne dorim să avem acelaşi respect cum îl avem din partea României şi din partea ţărilor UE”, a declarat Pavel Filip.

Potrivit premierului, Republica Moldova este o ţară neutră, dar Federaţia Rusă, care vorbeşte cel mai mult despre respectarea neutralităţii Republicii Moldova, este cea care îşi tine trupele armate în Republica Moldova. 

„Este unica ţară care încalcă neutralitatea Republicii Moldova. Noi vom fi absolut consecvenţi şi vom cere, în continuare, retragerea trupelor străine, trupelor ruseşti, de pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Pavel Filip.

În concluzie, premierul a comunicat că obiectivul său de bază  este ca parcursul european să devină ireversibil în Republica Moldova. „Eu vă sigur că lucrul acesta se va întâmpla”, a declarat  Pavel Filip.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite