Pavel Filip: Guvernul a luat toate măsurile pentru asigurarea unui proces electoral liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Guvernul Republicii Moldova a întreprins toate măsurile necesare pentru asigurarea unui proces electoral liber, transparent, echitabil şi în baza tuturor normelor democratice.” Declaraţia a fost făcută de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul întrevederii cu misiunea de experţi internaţionali ai Institutului Naţional Democratic (NDI), aflaţi în vizită în Republica Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Potrivit premierului, Guvernul a aprobat alocarea mijloacelor financiare necesare Comisiei Electorale Centrale pentru desfăşurarea alegerilor. Totodată, pentru o transparenţă mai mare a procesului electoral, s-a decis instalarea camerelor de supraveghere în secţiile de votare.

Pentru a reduce marja de interpretare de către judecători a rezultatelor scrutinului a fost anulată „ziua tăcerii”, precum şi exclusă restricţia de a face agitaţie electorală pe o rază de 100 de metri în jurul secţiilor de votare.

În cadrul discuţiilor, interlocutorii au vorbit şi despre importanţa deschiderii unui număr suficient de secţii de votare peste hotare ţării. Pentru a cunoaşte unde şi câte secţii de votare trebuie să fie deschise, a fost lansată procedura de înregistrare online a cetăţenilor din diasporă.

Premierul a reconfirmat deschiderea Guvernului pentru participarea unui număr cât mai mare de observatori locali şi internaţionali la monitorizarea desfăşurării alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Pavel Filip a încurajat experţii NDI să revină la Chişinău într-o misiune de observare atât în perioada campaniei electorale, cât şi în ziua alegerilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite