Pavel Filip: Decizia UE de a nu acorda susţinerea macrofinanciară este una mai mult politică

Pavel Filip: Decizia UE de a nu acorda susţinerea macrofinanciară este una mai mult politică

FOTO gov.md

Decizia de a nu-i acorda Republicii Moldova susţinerea macrofinanciară planificată iniţial este o decizie mai mult politică. Pentru aceasta nu a existat dorinţă de la bun început. Declaraţia aparţine prim-ministrului Pavel Filip, transmite IPN.

„Ţin minte când am îndeplinit condiţiile preliminare şi am semnat memorandumul de obţinere a acestor baniб atunci a existat opunere că nu trebuie să se facă fotografii, că nu trebuie să fie făcut public evenimentul pentru ca acest lucru să nu fie perceput ca o eventuală susţinere a actualului Guvern din partea ţărilor europene”, a spus premierul în cadrul emisiunii „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.
 
Prima tranşă trebuia s-o primească Republica Moldova cu mult înainte de alegerile locale, spune premierul. „S-a tărăgănat procesul şi nevalidarea scrutinului local din Chişinău a fost o găselniţă pentru a nu acorda banii Republicii Moldova”, susţine şeful cabinetului de miniştri.
 
Referitor la decizia instanţelor de judecată de a nu valida alegerile locale din municipiul Chişinău, Pavel Filip susţine că aceasta a fost cea mai mare lovitură asupra Guvernului. „Eu continui să cred că aceasta a fost o decizie neproporţională a judecătorilor în raport cu încălcările care au fost depistate în timpul campaniei”, a declarat prim-ministrul.
 
Premierul spune că sistemul judecătoresc este unul independent şi nu poate suna judecătorii pentru a le sugera să ia anumite decizii. Totodată, premierul se întreabăб dacă businessul poate influenţa sistemul judecătoresc,
 
Pe 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăţi prevăzute de asistenţă macrofinanciară, dar şi sprijinul bugetar pentru Republica Moldova.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: