Pavel Filip: Decizia UE de a nu acorda susţinerea macrofinanciară este una mai mult politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Decizia de a nu-i acorda Republicii Moldova susţinerea macrofinanciară planificată iniţial este o decizie mai mult politică. Pentru aceasta nu a existat dorinţă de la bun început. Declaraţia aparţine prim-ministrului Pavel Filip, transmite IPN.

„Ţin minte când am îndeplinit condiţiile preliminare şi am semnat memorandumul de obţinere a acestor baniб atunci a existat opunere că nu trebuie să se facă fotografii, că nu trebuie să fie făcut public evenimentul pentru ca acest lucru să nu fie perceput ca o eventuală susţinere a actualului Guvern din partea ţărilor europene”, a spus premierul în cadrul emisiunii „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova.

Prima tranşă trebuia s-o primească Republica Moldova cu mult înainte de alegerile locale, spune premierul. „S-a tărăgănat procesul şi nevalidarea scrutinului local din Chişinău a fost o găselniţă pentru a nu acorda banii Republicii Moldova”, susţine şeful cabinetului de miniştri.

Referitor la decizia instanţelor de judecată de a nu valida alegerile locale din municipiul Chişinău, Pavel Filip susţine că aceasta a fost cea mai mare lovitură asupra Guvernului. „Eu continui să cred că aceasta a fost o decizie neproporţională a judecătorilor în raport cu încălcările care au fost depistate în timpul campaniei”, a declarat prim-ministrul.

Premierul spune că sistemul judecătoresc este unul independent şi nu poate suna judecătorii pentru a le sugera să ia anumite decizii. Totodată, premierul se întreabăб dacă businessul poate influenţa sistemul judecătoresc,

Pe 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăţi prevăzute de asistenţă macrofinanciară, dar şi sprijinul bugetar pentru Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite