Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova îşi poate controla integral teritoriul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluţiei privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” înseamnă un pas important în eforturile de consolidare şi protejare a integrităţii ţării. Declaraţia a fost făcută astăzi, 23 iunie, de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

„Aprobarea acestei rezoluţii nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse. Pentru noi este important că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor ministeriale ale OSCE, este din nou pus pe masa comunităţii internaţionale. Şi nu ne vom opri aici. Prin rezoluţia aprobată ne asigurăm că va rămâne pe agenda comunităţii internaţionale până va pleca ultimul soldat rus. Moldova merită să fie respectată”, a declarat premierul.

Autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul nu vizează contingentul militar rus al forţelor de menţinere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992.  „Or, uneori GOTR-ul este confundat în mod deliberat cu contingentul de pacificatori ruşi pentru a cerea confuzii şi a induce în eroare opinia publică”, a remarcat premierul. Totodată, Pavel Filip susţine că misiunea de pacificatori ruşi ar trebui schimbată într-o misiune internaţională civilă, pentru că prima şi-a epuizat mandatul şi nu are rost să mai fie menţinută.

Pavel Filip a mai spus că Moldova şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de intensificarea în ultimul timp a exerciţiilor desfăşurate de GOTR în comun cu structurile de forţă de la Tiraspol, acestea creând noi tensiuni în regiune, implicit în contextul crizei din Ucraina. Ultimele mişcări ale blindatelor în zona de securitate au fost fixate chiar în această dimineaţă, la ora 04.00.Întrebat dacă Guvernul de la Chişinău se aşteaptă la o reacţie diplomatică dură din partea Federaţiei Ruse, Pavel Filip a spus că Moldova a făcut un demers întru apărarea demnităţii ţării, pentru că ea trebuie tratată cu respect de către toţi.

Pavel Filip a mulţumit statelor care au sprijinit prin votul lor proiectul şi, în mod special, ţărilor care au fost coautori ai documentului: Canada, Estonia, Lituania, Letonia, România, Ucraina, Georgia, Polonia, Cehia şi Marea Britanie. Totodată, ţările care au votat împotrivă sau s-au abţinut fac să se înţeleagă că este nevoie de mai multă comunicare şi determină guvernarea de la Chişinău să fie mai angajată într-un dialog intens extern.

64 de state au votat vineri, 22 iunie, la Adunarea Generală ONU, proiectul de rezoluţie propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abţinut.

Deşi şi-a asumat în repetate rânduri angajamentul de a-şi retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, până în anul 2003 Federaţia Rusă a retras doar o parte din armament, tehnica militară şi muniţii. Astfel, în regiunea transnistreană mai rămân circa 1500-1700 de militari ruşi din GOTR şi peste 21 de mii de tone de muniţii stocate în depozitele din localitatea Cobasna.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite