PAS, PDA şi PLDM, petiţie către UE prin care vor cere investigarea „furtului miliardului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Mişcarea de Rezistenţă ACUM, din care fac parte PAS, Platforma DA, PLDM, precum şi unii lideri de opinie din societatea civilă, a anunţat înaintarea unei petiţii către instituţiile europene, prin care va cere investigarea şi urmărirea penală a cetăţenilor Republicii Moldova care se fac vinovaţi de spălări de bani şi au fost implicaţi în furtul miliardului.

Până acum, peste 6.000 de persoane au semnat petiţia, din cele 50.000 de semnături necesare, se arată într-un comunicat de presă al Mişcării.

Mişcarea de Rezistenţă ACUM a decis să înainteze petiţia pe motiv că de la momentul descoperirii fraudei bancare în valoare de 1 miliard de dolari SUA (12% din PIB), autorităţile Republicii Moldova împreună cu organele de drept ale ţării „nu au recuperat niciun bănuţ, ba, dimpotrivă, protejează persoanele implicate în acest furt”.
 
„Mulţi dintre banii furaţi au fost cheltuiţi pe teritoriul UE, astfel că există toate condiţiile ca, odată sesizate, instituţiile europene să poată deschide o investigaţie şi să înceapă urmărirea penală a cetăţenilor moldoveni implicaţi în fraudă”, a declarat Maia Sandu, Preşedinta PAS. „Pentru ca petiţia să aibă o greutate şi putere cât mai mare, solidarizarea câtor mai mulţi cetăţeni în jurul acestei petiţii este crucială”, a subliniat liderul PDA, Andrei Năstase.
 
Astfel, Mişcarea de Rezistenţă ACUM „vine cu un îndemn de a semna petiţia către toţi cetăţenii de bună credinţă din Republica Moldova şi din diasporă, către toţi cei care cred în justiţie şi democraţie şi care vor ca persoanele vinovate de furtul miliardului, protejate de justiţia lui Plahotniuc, să fie trase la răspundere”.
 
Petiţia poate fi semnată online pe site-ul www.acum.md/petitie. De asemenea, petiţia mai poate fi semnată la sediile PAS de pe str. A. Mateevici 31, Platforma DA, str. 31 August 15, şi PLDM, str. Bucureşti 90, of. 19.

Petiţia este adresată Parlamentului European, Consiliului Europei, Comisiei Europene, Consiliului Uniunii Europene, OLAF-ului, Europol-ului şi urmează a fi înmânată instituţiilor UE în luna noiembrie.
Textul petiţiei poate fi accesat în limbile română, rusă şi engleză pe www.acum.md/petitie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite