PAS: Partidele politice să se abţină de la speculaţiile pe seama examenelor de Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernanţii care vor medii mai mari pentru elevi la examenele de Bacalaureat nu vor să recunoască că aceste medii sunt mari în comparaţie cu sprijinul pe care îl acordă ei educaţiei. Declaraţii în acest sens a făcut preşedintele PAS, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă. Ea a mai spus că viceministrul Educaţiei, Lilia Pogolşa, care a spus că BAC-ul din acest an are probleme metodologice, are „probleme serioase de integritate”.

„Doamna viceministru are pretenţii la metodologia de evaluare, la oamenii care elaborează testele şi care le controlează. Nu spune nimeni că procesul este unul perfect, doar că în timp abordarea Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare s-a dovedit a fi una corectă. Ei au demonstrat că nu vând teste şi nu vând note. Ce-şi doreşte noua ministră, să poată numi în funcţii oameni după bunul plac, să poată împărţi note după bunul plac? La asta se pricepe, a demonstrat-o anterior”, a declarat Maia Sandu.

Secretarul general PAS, Igor Grosu, a specificat că expunerea Liliei Pogolşa privind irelevanţa metodologiei de desfăşurare a Bacalaureatului se înscrie perfect în demersurile făcute anterior de Partidul Socialiştilor prin vocea preşedintelui Igor Dodon. „Observăm o sincronizare a Partidului Democrat şi Partidului Socialiştilor îndreptată spre demolarea reformelor din educaţie. Toate acuzaţiile ei la acest capitol nu sunt decât o mostră de incompetenţă şi dorinţă de a compromite acest exerciţiu important pentru absolvenţi şi comunitatea pedagogică”, a adăugat Igor Grosu.

PAS a cerut partidelor politice să se abţină de la speculaţiile pe seama examenelor de Bacalaureat. Discuţiile privind calitatea testelor fiind binevenite doar dacă vor fi purtate de către specialiştii în domeniu. Partidul Acţiune şi Solidaritate a recomandat „celor nemulţumiţi de examenul de BAC” să adopte o nouă lege a salarizării pentru profesori, care le-ar asigura acestora un nivel de salarizare cel puţin la 80% din salariul unui deputat. Totodată, aceştia ar trebui să aloce bani pentru construcţia şcolilor noi, să facă audieri în Parlament pe tema implementării Codului Educaţiei şi să numească în funcţia de ministru o persoană onestă şi respectată de sectorul educaţional.

Conducerea Ministerului Educaţiei urmează să fie audiată în Parlament săptămâna viitoare, la solicitarea deputaţilor din Partidul Socialiştilor, în contextul încălcărilor depistate în cadrul sesiunii de Bacalaureat. Deputatul Vlad Batrâncea a declarat că la această etapă s-au depistat cel puţin două încălcări majore. Prima ţine de existenţa celor trei comisii responsabile de organizarea BAC-ului, care elaborează testele, le verifică şi care le examinează contestaţiile, iar cea de-a doua vizează grila de evaluare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite