Partidul Schimbării acuză persecutarea politică a vicepreşedintelui Sergiu Postica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Preşedintele Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, acuză organele de urmărire penală, în special Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Procuratura Generală, de persecutarea politică a vicepreşedintelui formaţiunii, Sergiu Postica, om de afaceri, care s-a implicat activ în viaţa publică.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Ştefan Gligor, a declarat că „la fel ca pe timpurile lui Vlad Plahotniuc, Centrul Naţional Anticorupţie este utilizat pentru execuţia persoanelor care critică guvernarea”. În opinia sa, Sergiu Postica este persecutat la indicaţia Partidului Socialiştilor, pentru viziunile sale politice. Ştefan Glior povesteşte că, în vara anului trecut, când Sergiu Postica îl critica dur pe Igor Dodon, la acea vreme preşedinte, CNA i-a pornit o cauză penală „pe faptă”, în lipsă de plângere.

Ştefan Glior spune că au fost chemate mai multe persoane la audieri, încercând să se obţină de la ele declaraţii cu privire la o pretinsă dare de mită. Pentru că nu au obţinut astfel de declaraţii, au căutat şi au găsit prin documente mai vechi ceva care ar putea fi folosit, în pofida faptului că termenul de prescripţie a expirat. Potrivit lui Ştefan Gligor, organele de drept au ţinut dosarul până mai aproape de alegeri şi, pe data de 17 mai, Sergiu Postica a fost chemat la audieri, iar pe 1 iunie a fost chemat pentru a i se înmâna ordonanţa de bănuit. Pa data de 7-8 iunie, dosarul a fost expediat în judecată.

Liderul Partidului Schimbării susţine că a văzut unele detalii ale dosarului şi îl poate aprecia acţiunea ca un „abuz cras” din partea organelor de urmărire penală, în special, luând în considerare contextul electoral. În opinia sa, acest lucru a fost făcut pentru a-l determina pe Sergiu Postica să se retragă din competiţia electorală.

Ştefan Gligor a venit cu mai multe acuzaţii la adresa procurorului general, Alexandr Stoianoglo, menţionând că sub privirea sa au loc crime despre care el cunoaşte. Acesta a mai spus că Procuratura Generală trebuie reorganizată şi curăţată de elemente corupte, iar mai multe instituţii ar urma să fie lichidate. Primul lucru care trebuie făcut după alegeri este reforma justiţiei, consideră politicanul.

Sergiu Tofilat, vicepreşedinte al  Partidului Schimbării, spune că ce se vede pe dosarul Postica demonstrează că, dacă există voinţă politică, toate instituţiile de stat şi de drept lucrează foarte operativ, iar când nu există voinţă politică nimic nu se întâmplă. Potrivit lui, procurorii trebuie să înţeleagă că puterea se schimbă şi, la un moment dat, nu vor mai avea protecţie. Sergiu Tofilat a remarcat că sunt şi procurori cinstiţi, dar din cauza celor necinstiţi toată autoritatea lor „se duce de râpă”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite