Partidul Liberal vrea să facă parte din majoritatea parlamentară. „Dar nu putem renunţa la condiţiile noastre”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul Liberal refuză să facă alianţă cu PCRM FOTO Alexandru Tarlev
Partidul Liberal refuză să facă alianţă cu PCRM FOTO Alexandru Tarlev

Partidul Liberal din Moldova este disupus să creeze o majoritate parlamentară cu PLDM şi PD. Liberalii, însă, nu renunţă la condiţiile pe care le-au anunţat anterior: numirea unui procuror independent şi crearea unei coaliţii fără participarea comuniştilor.

Anunţul a fost făcut marţi seara după şedinţa Biroului politic al formaţiunii. Liberalii s-au adunat să discute invitaţia lansată, luni, 29 iunie, de Vlad Filat şi Marian Lupu. Precizăm că liderii PLDM şi PD au făcut apel către liberali „să lase mofturile politice” şi să înceapă negocierile pentru o nouă majoritate care să poată învesti viitorul Guvern de la Chişinău.

„Noi suntem pentru o alianţă, dar una pentru oameni (...) Există practica pe care o avem, nimeni nu pretinde la mai mult decât îi revine (...) Ideea de a numi un procuror european nu este una din pod. Este nevoie pentru aceasta - s-a furat miliardul, dar nimeni nu e pedepsit. Noi suntem pentru un procuror independent numit în colaborare cu partenerii europeni".

Mihai Ghimpu a mai spus că nu e de acord cu crearea unei coaliţii largi, în colaborare cu PCRM sau cu PSRM şi nici cu ideea de a învesti un guvern de tehnocraţi, avansată de comunişti. "Ce să discut eu cu PCRM şi cu PSRM? Foştii noştri colegi, din PLDM şi PD, trebuie să spună clar: discută şi cu noi, şi cu ei sau numai cu noi sau numai cu ei. Să ne spună direct. Mâine îi contactez şi convenim când şi unde ne întâlnim (...) Dar poate iarăşi e un joc? Voi propune ca negocierile noastre să aibă loc în prezenţa presei şi cu asistenţa partenerilor europeni", a declarat liderul PL, citat de Publika TV.

„În cazul dat, fac un apel în mod special pentru colegii din Partidul Liberal şi vreau să-i felicit cu această ocazie şi pe domnul Ghimpu, şi pe domnul Chirtoacă cu o victorie puternică în capitală şi acest apel ţine de concentrare asupra a două exerciţii extrem de importante”, a declarat, luni, Vlad Filat, după şedinţa Consiliului Alianţei pentru Moldova Europeană.

Precizăm că tot astăzi, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a convenit cu liderul PD, Marian Lupu, şi liderul PLDM, Vlad Filat, urgentarea creării unei coaliţii proeuropene şi identificarea unui candidat pentru funcţia de premier. În acelaşi timp, reprezentanţii Preşedinţiei comunică despre faptul că fracţiunea PCRM s-a arătat dispusă să participe la consultări cu şeful statului. În acelaşi timp, urmează ca întâlnirile cu şefii grupurilor parlamentare ale PL şi PSRM să fie stabilite.

O coaliţie largă în Parlamentul de la Chişinău, reală, dar irealizabilă. Guvern tehnocrat, o idee propagandistică

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite